Belföld

Kimondta a Kúria, hogy nem volt jogellenes a januári tanársztrájk

rtl.hurtl.hu

2022. július 4. 17:29

A pedagógusok szerint a Kúria igazságot szolgáltatott.

Januárban figyelmeztető sztrájkot tartottak a pedagógusok, amelyet a bíróság első fokon jogszerűnek ítélt meg, de a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon jogellenesnek nyilvánított. 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) most a Facebookon azt írta

a Kúria kimondta, hogy nem volt jogellenes a sztrájk. 

A nedolgozzingyen.hu-n, pedig el is magyarázták, miért nagy eredmény mindez:

A kormány tagjai előszeretettel vádolnak minket szélsőségességgel, a jogszabályok megkerülésével, de a Kúria most igazságot szolgáltatott: nem hogy nem megyünk szembe a jogszabályokkal, épp ellenkezőleg, mi vagyunk azok, akik időhúzás helyett mindent megtesznek azért, hogy törvényes keretek között élhessünk alaptörvénybe foglalt alapjogainkkal

– tették hozzá.

A pedagógusok januárban kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak, és jelezték, hogy ha a sztrájkköveteléseik nem teljesülnek, márciusban határozatlan idejű munkabeszüntetésbe kezdenek. Februárban a kormány elfogadott egy olyan rendeletet, amely szerint a tanárok sztrájkját csak úgy engedélyezik, ha az „észrevétlen marad” az intézmények működése szempontjából. A sztrájk azonban így is folytatódott, később pedig több iskolában is engedetlenségi mozgalmat hirdettek a pedagógusok. 

Nyitókép: Rodin Eckenroth / Getty Images

#Belföld#oktatás#iskola#tanár#tanársztrájk#sztrájk#kúria

Címlapról ajánljuk