Belföld

Feljelentett a győri polgármester egy újságírót, aki politikai pedofíliával vádolta

rtl.hurtl.hu

2022. július 4. 18:17

A bíróság szerint nem történt bűncselekmény, mert a „politikai pedofília” kifejezés nem szexuális devianciára utal.

Rágalmazás miatt beperelt egy helyi újságírót Győr polgármestere, az eljárást azonban bűncselekmény hiányában megszüntették – írja az Ugytudjuk.hu.

A lap főmunkatársa, Pintér Bence egy tavaly novemberi véleménycikkében politikai pedofíliának nevezte, hogy a helyi gyerekek és fiatalok csak akkor vehették át a Győr várossá válásának 750. évfordulójára készült emlékérmet, ha a szüleik beleegyeztek, hogy fénykép készülhet róluk, amikor a polgármester és az alpolgármesterek átadják azt. Abba is bele kellett egyezni, hogy a képeket az önkormányzat korlátozás nélkül felhasználhatja és nyilvánosságra hozhatja. A fényképek azután a városvezető, Dézsi Csaba András Facebook-oldalára kerültek fel.

A polgármester jogi képviselője szerint a kifogásolt cikkben pedofilnak akarták beállítani Dézsi Csaba Andrást. Az ügyben eljáró Tatabányai Járásbíróság bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást, de a polgármester fellebbezett. Azonban a Tatabányai Törvényszék is helyben hagyta a végzést, amely megállapította, hogy a cikk tartalma belefér a véleményszabadságba, és semmilyen módon nem vonható le belőle az a következtetés, hogy Dézsi Csaba András gyermekek iránti szexuális vonzalmat érezne.

A kifogásolt cikk külön hangsúlyozta, hogy a politikai pedofília kifejezés azt jelenti, hogy politikusok kiskorúakat szerepeltetnek politikai kampányban.

2020-ban Radnóti Ákos győri alpolgármester jelentett fel egy férfit, aki egy vele kapcsolatos Facebook-bejegyzéshez azt kommentelte, hogy „ne foglalkozz vele, ez egy fasz”. A kommentelőt első fokon három év próbára bocsátották, másodfokon viszont felmentették.

Nyitókép: MTI / Krizsán Csaba

#Belföld#győr#dézsi csaba andrás#politikai pedofília#per#véleményszabadság#rágalmazás

Címlapról ajánljuk