Belföld

Népszava: Több száz hazai benzinkúton akadozik az ellátás

rtl.hurtl.hu

2022. június 28. 8:42

Hetente 500-700 kúton fogyhat ki a benzin, vagy a gázolaj.

Nem látszik érdemi fennakadás a benzin kínálatában, a kereset pedig vissza lett metszve a külföldi rendszámú autók kizárásával a hatósági áras tankolásból, mégis több száz hazai benzinkúton akadozik a tankolás, írja a Népszava.

Egy forrásuk arról beszélt: „a sok hivatalos magyarázat ellenére valójában azért akadozik az üzemanyagellátás, mert az iparágnak a 480-as ársapka miatt egyszerűen nem éri meg az értékesítés”.

A lap emlékeztet: a Mol az addigi adag felére, ötven literre csökkentette az egy ügyeletben vásárolható benzinadagot pénteken, és az OMV is hasonló lépéseket tett. Ezt Hernádi Zsolt vezérigazgató az idegenforgalom beindulásával, a Mol rendelkezésére álló korlátozott üzemanyagmennyiséggel, technikai okokkal, az ukrajnai háború hatásaival, a kereslet-kínálat egyensúlyának felborulásával és a magyarországi árszabályozási rendelettel indokolta.

A lap olajpiacon le nem kötelezett forrásai azonban furcsállják a Mol-vezér érveit, hiszen ő még márciusban azt mondta a kezdődő ellátási gondokról: nincs üzemanyag-hiány, csak a kiszállítás akadozik. Akkori hírek szerint a Molon kívül kivonultak Magyarországról az importőrök, mivel nem érte meg nekik az értékesítés.

Az OMV azt írta a lapnak: „logisztikai kihívásokkal néznek szembe”, ezért töltőállomásaik „időbeni ellátása a kijelölt helyszínekről az infrastruktúra miatt továbbra is komoly kihívás”. Közben viszont a kormány is felszabadította a stratégiai tartalékok egy részét.

Mégis azt mondta a lapnak egy szakmai forrás, hogy legalább 500-700 lehet azoknak a hazai kutaknak a száma, ahol a hét néhány napján nem kapható benzin, gázolaj, vagy egyik sem. A Mol szerint náluk „néhány esetben egy-egy termékből volt ideiglenes hiány, néhány órán át”, az OMV-nél pedig „a közelmúltban néhány töltőállomáson volt hiány néhány termékből”.

Korábban az RTL Híradó arról számolt be: Kártalanítást ígért a Mol azoknak, akik pénteken 50 liternél többet tankoltak, és emiatt piaci árat kellett fizetniük. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató azt mondta: a korlátozottan rendelkezésre álló üzemanyag és a turistaszezonban megnőtt kereslet miatt kellett felső határt szabni a tankolásnak. A Független Benzinkutak Szövetsége szerint nyáron nem javul az üzemanyaghelyzet, ezért az autósoknak át kell gondolni, mennyit használják a kocsijukat.


Az rtl.hu-nak nyilatkozó benzinkutasok pénteken az autósoknak üzentek. Azt kérték a sofőröktől, spóroljanak, különben elfogy az üzemanyag Magyarországon.

Nyitókép: Hatósági üzemanyagárak a Mol benzinkútján Salgótarjánban 2022. május 27-én. Fotó: MTI / Komka Péter

#Belföld#benzin#ellátás#hatósági ár#akadozás#mol#omv

Címlapról ajánljuk