Gazdaság

Benzinkutasok az autósoknak: Spóroljatok, különben elfogy az üzemanyag Magyarországon!

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2022. június 24. 17:08

A Független Benzinkutak Szövetsége szerint nem véletlenül korlátozták a megvásárolható üzemanyag mennyiségét: ha lenne elég, nem lenne szükség szigorításokra. A Lukoil 20 literben szabta meg a határt. A benzinkutasok egyebek mellett azt üzenik az autósoknak, hogy használják a tömegközlekedést.

„Azzal a határozott kéréssel fordulunk a magyar autós társadalomhoz, hogy kezdjenek el spórolni az üzemanyaggal, elfogyhat az üzemanyag Magyarországon” – mondta az rtl.hu kérdésére Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnöke azzal kapcsolatban, hogy pénteken a Mol és az OMV is mennyiségi korlátozást vezetett be kútjain.

Péntekről a Mol töltőállomásain 50 liter üzemanyagot lehet hatósági áron tankolni, a kannákba pedig csak piaci áron lehet vásárolni. Korábban a részben állami tulajdonban lévő Mol azt kommunikálta, hogy nincsen hiány üzemanyagból, pénteki bejelentésüket mégis azzal indokolták, hogy hogy így tudják minden vásárlónak biztosítani a kiszolgálást és a töltőállomások zavartalan működését. Szerettük volna megtudni, hogy mi változott, és hogy a szigorításról miért nem értesítették előzetesen vásárlóikat. Konkrét kérdéseinkre azonban az olajtársaság nem válaszolt, csupán elküldték a Facebook-posztjuk szövegét.

Frissítés! 

A Mol közlése szerint a kútoszlopok mechanikai átállítása folyamatosan zajlik, a cégnek azonban több mint 470 töltőállomása van, ezért a teljes átállás néhány napot igénybe vesz, legkésőbb jövő hét első felében befejeződik. „Ettől függetlenül péntek reggeltől a szabályaink élnek: normál kútoszlopon a maximális tankolható mennyiség 50 liter, függetlenül attól, milyen üzemanyagot és milyen áron vesz a vásárló” – tették hozzá. „Ha valaki ma még nem tájékozódott, nem olvasta el a kiírást és 50 liter felett tankolt, akkor ha jogosult hatósági árra, természetesen az 50 liter feletti tankolására is hatósági árat alkalmazunk. Ha ez valami folytán nem így történt, abban az esetben a MOL ügyfélszolgálatán érdemes jelentkezni, haladéktalanul kártalanítjuk” – írták.  Az olajcég arra a kérdésünkre is válaszolt, hogy miért szigorítottak, ha valóban nincsen probléma az üzemanyag-ellátással: mint írták, a nyári időszakban hagyományosan jelentősen megugrik az üzemanyagfogyasztás, a turisztikai és a mezőgazdasági felhasználás is lényegesen magasabb a szokásosnál, az év eleji időszakhoz képest akár 30-40 százalékkal is nagyobb lehet. „Ezt tetézi most a - korábban 30 százalékot kitevő - külföldi üzemanyagbehozatal jelentős csökkenése. A MOL ezért indokoltnak látja az óvatosságot, emiatt döntött az 50 literes limit mellett, ami egy átlagos autó egyszeri tankolását fedezi. A MOL célja az, hogy minden vásárlót ki tudjon szolgálni és biztosítsa a töltőállomások zökkenőmentes működését, fogalmaztak.

Így azt sem tudtuk meg, hogy jelezni fognak-e a kútoszlopok, ha az autósok véletlenül az ötven literes határ fölé szaladnak. Az AutóSámán YouTube-csatornájára felkerült videó szerint ugyanis tízezreket bukhat az, aki nem figyel:


A videóban az látható, amint a videós egy Mol-kútnál – már a szigorítások bejelentése után – tesztelte, hogy megáll-e a kútoszlop órája (vagy jelez-e bárhogyan), ha több mint 50 litert tankol. 

Nem jelezett, és nem állt meg, így az 53,6 litert vételező autósnak a teljes tankolási mennyiségre piaci árat kellett fizetnie, 45 143 forintot. 

Pedig forgalm -engedély és még Mol-kártya is volt nála, tette hozzá a videós, aki a kísérlettel 20 ezer forintot bukott. 

Információink szerint már elkezdődött a kútoszlopok átalakítása, hogy a pisztolyok „kiakadjanak” 50 liternél, azonban ezt a Mol nem erősítette meg.

Egri Gábor szerint a mennyiségi korlátozás is azt mutatja, hogy fogyóban az üzemanyag, ha ugyanis lenne, nem kellene korlátozni a megvásárolható mennyiséget. „A hatósági ár ugyanis nem piaci ár. Az árak eltérítése hiánygazdálkodáshoz vezet, ez alapszintű közgazdaságtan. Ki akarna olyasmit forgalmazni, amin nincsen nyeresége?” – fogalmazott a FBSZ elnöke, aki arra kérte a magyar autósokat, hogy:

  • Ne induljanak útnak üres autóval, hiszen négy, de akár öt egy irányba tartó ember is ülhet egy járműben.
  • Lehetőség szerint vegyék igénybe a tömegközlekedési eszközöket.
  • Mérlegeljék, hogy milyen útvonalon jutnak el céljukhoz, tervezéssel csökkentve az autó fogyasztását.

Egri Gábor szerint a mennyiségi korlátozás hetek óta jelen van a kisebb, független benzinkutakon is, amelyeket a szövetség képvisel. Ezek a kisebb kutak már jó ideje legfeljebb 5-10-20 literben maximálták a hatósági áron megvásárolható üzemanyag mennyiségét. „A leadott rendelési mennyiség 66 százalékát kapják meg a kutak. Nem nehéz kikövetkeztetni, hogy ez mit jelent a kiszolgálási gyakorlatban” – fogalmazott a szervezet vezetője.

Nem csak a mennyiségi korlátozás okozhat fejfájást, olvasónkkal egy OMV-kúton azt közölték, hogy a hatósági áras üzemanyag tankolása után nem járnak úgynevezett SuperShop-pontok, mivel az már „kétszeres kedvezmény lenne”. Az OMV megkeresésünkre közölte: a rendelkezések értelmében a külső árjelzőn, a „totemen” a hatósági árnak kell megjelennie, a kútoszlopokon a piaci árat kell feltünteti, de az üzemanyagot hatósági áron kell kiadni az arra jogosultaknak. 

„A rendelkezésnek úgy tudtunk eleget tenni, hogy kedvezményt állítunk be annak érdekében, hogy az arra jogosultak hatósági áron kaphassák meg az üzemanyagot. Ugyanakkor a kasszarendszerünk nem teszi lehetővé két kedvezmény kiadását, és a SuperShop-pontok kiadása kedvezménynek minősül IT szempontból. Ez az oka annak, hogy a hatósági áras üzemanyagok vásárlásakor a legutóbbi árazási előírások bevezetése óta nem tudunk pontot felírni.”

A Lukoil kutakat üzemeltető Normbenz Magyarország Kft. az RTL Híradóval azt közölte, hogy még a Molnál is szigorúbb, húszliteres mennyiségi korlátozást vezet be kútjain, kannába pedig piaci áron is legfeljebb 10 litert tankolhatnak náluk az autósok.

A Shell kutaktól arról érdeklődtünk, terveznek-e a Moléhoz és az OMV-éhez hasonló mennyiségi korlátozásokat. A társaság a honlapjára irányított minket, ahol egyelőre nincs nyoma annak, hogy általánosan szigorítanának. Utolsó, a témában releváns közleményük szerint az üzemanyag-turizmus miatt, az ellátásbiztonság fenntartása érdekében 16 Shell-állomáson tranzakciónként maximum bruttó 25 ezer forint értékben engedélyezett bármely típusú üzemanyag tankolása. A napon belüli vásárlások száma továbbra sem korlátozott ezeken az állomásokon, csak a kútoszlop által kiadható egyszeri mennyiség. Mind a 16 érintett töltőállomás a határ közelében fekszik.

Kérdéseinket elküldtük a diszkont kutakat is üzemeltető Auchan Magyarországnak is, ha válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Nyitókép: Komka Péter / MTI

#Gazdaság#benzin#mol#tankolás#hatósági ár#független benzinkutak szövetsége#omv#shell#ma

Címlapról ajánljuk