Belföld

A Párbeszéd meghívta Novák Katalint az idei Pride-ra, de valószínűleg hiába

rtl.hurtl.hu

2022. június 24. 16:02

Novák korábban azt mondta, hogy nem fog részt venni az eseményen. Péntek délután pedig közölte, kikért készül államfőként kiállni, és az LMBTQ közösség nincs köztük.

Arra kéri a Párbeszéd Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy menjen el a Pride valamelyik rendezvényére, írja a hvg.hu. Ha már az államfő annyit beszélt arról, hogy az egész nemzetet képviseli, akkor „nagyon sokat segítene az ország sebein, ha például tiszteletét tenné valamelyik pride-rendezvényen” – üzente az ellenzéki párt.

A párt politikusa, Barabás Richárd jelezte: a Párbeszéd hisz a szerelemben és a szabadságban, ezért ki akarnak állni mind a heteroszexuális, mind az LMBTQ+ emberekért. Korábban Novák Katalin a Telexnek adott interjújában arról beszélt: eddig se volt a Pride-on, és ezután se tervez elmenni.

Korábban arról írtunk: a Háttér Társaság is találkozóra hívta a köztársasági elnököt. Ők azt írták: „bíznak abban, hogy Nováknak ez a célja nemcsak szavakban, hanem tettekben is megmutatkozik, ezért az egyesület személyes találkozót kezdeményez a köztársasági elnökkel a magyarországi LMBTQI-közösséget érintő problémákról”.

Novák Katalin nem kimondottan reakcióként, de éppen péntek délután tette közzé Facebook-oldalán, hogy ki mindenkiért tervez kiállni köztársasági elnökként. Mint a 24.hu észrevette, az LMBTQ-közösség ebben a felsorolásban már nem szerepel. Íme:

„1. A családokért továbbra is dolgozom: azért, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen és biztonságban felnevelkedhessen, hiszen jövőnk a gyermekekben van. A megfogant emberi életet minden körülmények között védeni fogom.

2. Kiállok azért, hogy a nők szabadon kiteljesedhessenek családjukban és hivatásukban egyaránt, és minél több lehetőségük legyen a boldogulásra.

3. Számíthatnak rám azok is, akik rosszabb körülmények között, nehéz helyzetben élnek. Fellépek az elesettekért, mindazokért, akiket kevésbé hallunk, látunk.

4. Feladatomnak tartom, hogy a tehetséges fiatalok mellett álljunk: felfedezzük, gondozzuk őket, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki magukból.

5. Hiszem, hogy a XXI. században még jobb, szebb, békésebb, gazdagabb és biztonságosabb életet teremthetünk és közösen egy szerethető, mosolygós Magyarországért dolgozunk, ahol jó megszületni, családot alapítani és megöregedni.”

Nyitókép: Kékesi Donát / Sándor-palota / MTI

#Belföld#novák katalin#pride#párbeszéd#lmbtq

Címlapról ajánljuk