Belföld

Orbán Viktor Zelenszkijjel tárgyalt

rtl.hurtl.hu

2022. június 21. 13:45

A magyar miniszterelnök és az ukrán elnök telefonos megbeszélést folytattak egymással.

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke kedden felhívta Orbán Viktor miniszterelnököt. A megbeszélésen Ukrajna európai integrációjáról, a háborús menekültek befogadásáról, valamint a magyar-ukrán együttműködés egyéb területeiről volt szó – tájékoztatta az állami hírügynökséget Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A beszámoló alapján Orbán Viktor azt mondta az ukrán elnöknek: Magyarország támogatja, hogy Ukrajna megkapja a EU-tagjelölti státuszt, és mielőbb le kell bontani a bürokratikus akadályokat Ukrajna tényleges uniós csatlakozása előtt is. A magyar miniszterelnök tájékoztatta az ukrán államfőt, hogy az e heti európai uniós csúcstalálkozón Brüsszelben ezt az álláspontot fogja képviselni.

Orbán Viktor a tájékoztatás szerint arról is beszélt, hogy Magyarország közel 800 ezer ukrajnai menekültet fogadott be, és készen áll a további energiaügyi együttműködésre, az ukrán gabona vasúti fuvarozására, valamint még több ukrán diák fogadására is.

Arról, hogy Zelenszkij mit mondott a magyar miniszterelnöknek, mindössze egyetlen mondat jelent meg az állami hírügynökség beszámolójában: Volodimir Zelenszkij az ukrán nép nevében köszönetet mondott a magyar segítségért.

Pedig a magyar és az ukrán kormány között az elmúlt hónapokban kemény üzengetés ment. Zelenszkij legutóbb a májusi, davosi világgazdasági fórumon erősen kritizálta az európai egységet megtörő Magyarországot. Orbán Viktor az április országgyűlési választás után tartott győzelmi beszédében azt mondta, az ukrán elnök jobb, ha leszokik arról, hogy mindenkinek megmondja, mit kell csinálnia. Erről a Híradó is tudósított.


Előzőleg Zelenszkij Orbán Viktorról olyanokat mondott, hogy próbálta felhívni őt, de nem járt sikerrel, és szerinte a magyar miniszterelnök fél Oroszországtól, és hogy Európa nem hallgathatja tovább Budapest kifogásait. A magyar kormány válasza az ukrán kritikákra a választás előtt az volt, hogy lepaktáltak a baloldallal.

Nyitókép: Nicolas Economou / NurPhoto via Getty Images

#Belföld#ukrajna#orosz-ukrán háború#orbán viktor#volodimir zelenszkij#megbeszélés

Címlapról ajánljuk