Külföld

Zelenszkij kikelt az Orbán-kormány ellen

rtl.hurtl.hu

2022. május 25. 13:31

A davosi világgazdasági fórumra jelentkezett be Kijevből, és erősen kritizálta az európai egységet megtörő Magyarországot. 

Az Orbán-kormányt kritizálta Volodimir Zelenszkij május 25-én, szerdán, a davosi világgazdasági fórumon, amiért nem hajlandóak megszavazni az Oroszország elleni olajembargót - jelentette az AFP francia hírügynökség. Az ukrán elnök szerint akkor lennének előnyben Oroszországgal szemben, ha igazán egységesen lépnének fel Moszkva ellen, azonban ezt az egységet Magyarország megtöri.

Zelenszkij kijelentette:

Az európai kontinensen vagyunk, és szükségünk van az egységes Európa támogatására.

Majd közölte, hogy Magyarország az EU többi államához képest nem annyira egységes. A Népszava beszámolója szerint Zelenszkij egy kerekasztalbeszélgetésen kijelentette:

Eljutottunk a hatodik (szankciós) csomaghoz, benne az olajembargóval. Mindenki azt mondja, hogy ez idő alatt Oroszország 200 milliárd dolláros összegre tesz szert. Ilyen összegért bármilyen fegyvert beszerezhetnek. És bevezették a hatodik csomagot? Nem. Miért? Magyarország kifogásolja. Valami nem stimmel az olajjal. Valahogy másképp látják a világot.

Orbán Viktor május elején kijelentette, hogy az orosz olaj elleni embargó egy magyar gazdaságra dobott atombombával ér fel. Ugyanezt mondta két héttel később Szijjártó Péter is. A magyar külügyminiszter jelezte, hogy akkor szavazzák meg az embargót, ha az EU legalább 15 milliárd eurós támogatást ad Magyarországnak. 

Az Európai Parlament alelnöke erre reagálva közölte, hogy pimaszságnak tartja, hogy Magyarország 15 milliárd eurót vár cserébe azért, hogy ne vétózza meg az orosz olaj embargójáról szóló uniós tervet. 


Nyitókép: Dursun Aydemir / Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#volodimir zelenszkij#ukrajna#orbán viktor#orbán-kormány

Címlapról ajánljuk