Választás 2022

Orbán Viktor: A baloldal lepaktált az ukránokkal

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 1. 12:02

A magyar miniszterelnök ezt pénteken osztotta meg a követőivel a Facebookon.

Rövid poszttal jelentkezett pénteken 10 óra 46 perckor Orbán Viktor. A magyar kormányfő reggel a Kossuth rádió műsorában arról beszélt, hogy az ukrajnai háború miatt, amit az oroszok kezdtek, most energiaválság van, és heteken belül gazdasági válság is kialakul, aminek kezelése a következő kormány feladata lesz. A háromnegyed tizenegyes poszt két mondata részben erre reflektál, de immár a vasárnapi választással konkrét összefüggésben:

A baloldal lepaktált az ukránokkal. Ha nyernek, megindulnak a fegyverszállítmányok, elzárják a gázt, és tönkreteszik a gazdaságot.


A poszt nyitásként rögtön egy tényállítással kezd:

A baloldal lepaktált az ukránokkal.

A magyar nyelvben a lepaktálni ige minden esetben rosszalló, pejoratív, elítélő jelentésű. Ha valaki lepaktál valakivel, az azt jelenti, hogy tisztességtelenül, elveit feladva, másokat elárulva, titokban szövetkezik az ellenséggel. Lásd: lepaktált az ördöggel. Orbán Viktor itt feltehetően arra utalt, amit kormányának tagjai már napok óta hangoztatnak, vagyis, hogy szerintük az ukrán elnök be akar avatkozni a magyar választásokba, és ezért a nagyköveten keresztül a magyar baloldallal egyeztetnek. Ennek köszönhetőek a kormány szeirnt Zelenszkij elnök elmúlt napokban hangoztatott éles bírálatai Magyarországgal szemben. 

 

Ha nyernek, megindulnak a fegyverszállítmányok, elzárják a gázt, és tönkreteszik a gazdaságot.

A megfogalmazás tömör, de emiatt többféleképpen lehet értelmezni.

  • Nem világos, hogy mire utal vissza Orbán azzal, hogy „ha nyernek”: az előző mondatban szereplő baloldalra vagy az ukránokra? 
  • Az utóbbi hetek belpolitikai csatározásai alapján világos, hogy a fegyverszállítmányok Ukrajnába indulnának, azonban Ukrajnába már a háború kitörésének kezdetén megindultak a nyugati fegyverszállítmányok. Annyi történik, hogy ezek nem haladnak át Magyarországon.
  • A gázt elzárni alapvetően az oroszok tudják.
  • A (magyar) gazdaság tönkretételére sok minden és mindenki képes: a világgazdasági válság, Oroszország (ami elzárhatja a gázt), a baloldal (ami lepaktált az ukránokkal), nem világos, hogy Orbán pontosan mire gondolt.

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

#Választás 2022#Belföld#orosz-ukrán háború#orbán viktor#facebook#ukrajna#baloldal

Címlapról ajánljuk