Belföld

Három év alatt a duplájára nőttek a kórházi várólisták

rtl.hurtl.hu

2022. május 31. 6:50

A legtöbb betegnél szürkehályog-műtétet kellene végezni, de sokan várnak térd- és csípőprotézis-beültetésre is. 

Csaknem 56 ezren várnak országszerte valamilyen előjegyzett műtétre hivatalosan, a központi műtéti várólista adatbázis szerint – írta a Portfolio.

A lap szerint a valóságban ennél is többen lehetnek, akiket meg kellene operálni, mert 

a kórházak egy része egyszerűen nem tölti fel a várakozók adatait, hiába kötelező. 

A várólista növekedését elsősorban a járvány idején elhalasztott beavatkozások okozzák, a jelenlegi helyzet pedig már majdnem olyan rossz mint 2012-ben, amikor csaknem 70 ezren vártak valamilyen operációra.

A mostani 56 ezerből a legtöbb páciensnél, 17 és fél ezer embernél szürkehályog-műtétet kellene végezni, de 10 500-an várnak térd-, csaknem 8500-an pedig csípőprotézis-beültetésre. Összehasonlításképpen: 2019-re 26-28 ezer között volt a várakozók száma, ami két év alatt nőtt a duplájára.

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint jelenleg sem az orvosoknak, sem a kórházaknak nem érdekük a várólisták lefaragása. Az orvosok ugyanis az emelt fizetésüket az elvégzett operációk számától függetlenül megkapják. 

A Magyar Kórházszövetség elnöke, Ficzere Andrea szerint a 13,6 milliárdos várólistaprogrammal már elindult a pozitív irányú változás, egy nővér például a pluszmunkákkal akár 100 ezer forinttal is többet kaphat havonta. 

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

 

#Belföld#várólista#egészségügy#pintér sándor#belügyminisztérium

Címlapról ajánljuk