Belföld

A sérült gyerekekkel foglalkozó szervezeteket is ellenőrzik, másokat felmentett ez alól a törvény

rtl.hurtl.hu

2022. május 30. 7:00

Állatmentő, sérülteket gyógyító, a szegénység felszámolásáért küzdő, hajléktalanokat segítő vagy épp hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó szervezetek sora kapott felszólítást az Állami Számvevőszéktől (ÁSZ) arra, hogy a közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző szervezetnek minősülnek, ezért fel kell tölteniük beszámolóikat, hogy ellenőrizhessék őket. A felszólítást polgárőrök, hagyományőrzők, műemlékvédők is megkapták, ahogy a közéletben aktív jogvédők is.

Az ellenőrzést nem az ÁSZ találta ki. A parlament tavaly fogadott el törvényt a húszmillió forintos mérlegfőösszeget elérő egyesületek és alapítványok ellenőrzéséről, ami alól felmentették az egyházi és sportcélú szervezeteket. A 444 azt írja, hogy az Állami Számvevőszék sem készült fel a feladatra, a hivatal folyamatosan összeomló honlapján szinte lehetetlen feltölteni a bekért dokumentumokat – több szervezetnél ez egy egész napot vett igénybe. 

A Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Pardavi Márta a portálnak azt mondta, hogy a törvény nem alkalmas a közélet átláthatóságának javítására, mert nem látszik, hogy ezt mivel érné el a vizsgálat. 

A törvény szerint a Fideszt támogató szervezetek a társasági formájuk miatt nem tartoznak a törvény hatálya alá, miközben például a nonprofit kft.-ként működő Megafon a kampányban milliárdos összeget költött a kormánypártot dicsérő megmondóemberek hirdetésére, 

és ugyanez vonatkozik az amerikai konzervatívok budapesti konferenciáját szervező Alapjogokért Központ fenntartójára is.

A CÖF mögött álló Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány ugyanakkor egyelőre nem kapott értesítést az ellenőrzésről, mondta el a 444-nek a szervezetet vezető Csizmadia László.

Az Állami Számvevőszék lapunkhoz eljuttatott állásfoglalása szerint az átláthatósági törvény jelöli ki az ellenőrizendő civil szervezetek körét, amely a Magyar Államkincstár és a Központi Statisztikai Hivatal adatbázisa alapján konkretizálódik, és nem az ÁSZ mérlegelési jogkörén múlik annak meghatározása.

Azt is írják, hogy az érintett civil szervezetek mérlegfőösszege a számviteli beszámolókból derül ki, melyek elkészítésének törvényi határideje május 31.

Mint fogalmaznak, „a közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző civil szervezetek ellenőrzése jelenleg előkészítési szakaszban van, az ÁSZ az ellenőrzés előkészítése érdekében kereste meg 2022. május közepén az érintett civil szervezeteket. Az ellenőrzés előkészítési fázisa támogatja az ellenőrzött szervezet vezetőit abban, hogy áttekintsék, az alap szabályozottság rendben van-e. A rendelkezésre bocsátott dokumentumok alapján az ÁSZ értékelést készít és visszajelzést ad az adatot szolgáltató szervezetek vezetőinek, egyfajta tükröt mutatva, hogy kinél milyen rend van, esetleg mi hiányzik. Az előkészítést követően kerül sor a tényleges ellenőrzés indítására, a 2021. évi beszámoló alapján. Az érintett civil szervezetek erről külön értesítést kapnak, és még az ellenőrzés folyamatában is lesz módjuk akár azonnali, akár intézkedési tervben meghatározott javításra.”

#Belföld#állami számvevőszék#civil szervezet#civiltörvény

Címlapról ajánljuk