Belföld

Irgalmatlan pénzzel büntetné meg a számvevőszék az ellenzéki pártokat a jövő évi választások előtt

rtl.hurtl.hu

2023. június 20. 12:46

A bírság összege a 3 milliárd forintot is meghaladhatja. A pártok szerint ez könnyen ellehetetlenítheti az önkormányzati és EP-kampányukat

Hatalmas büntetéstervezetről tájékoztatta az Állami Számvevőszék a 2022-es parlamenti választáson együttműködő hat ellenzéki pártot a kampányban feltűnt külföldi források miatt. 

A pártvezetők azt mondják, a bírság ellehetetlenítheti az EP- és az önkormányzati kampányukat is, írja a 24.hu.

Egy közel 3–3,5 milliárdos büntetéstervezetről tájékoztatta az Állami Számvevőszék az ellenzéki pártokat a héten, erősítette meg a Jobbik-Konzervatívok, az MSZP, a Párbeszéd, és az LMP vezetője is a portálnak.

A 24.hu azt írja, az ÁSZ jelentéstervezete szerint a számvevőszék vizsgálata megállapította, hogy megvalósult a tiltott pártfinanszírozás a 2022-es kampányban, amennyiben Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom fizette az ellenzéki kampány egyes részleteit, noha a mozgalom nem is volt az indulók közt. 

Az ÁSZ szerint mintegy 1,7 milliárdra tehető az az összeg, amelyet külföldi forrásból finanszíroztak az MMM-en keresztül, a büntetés pedig ennek a duplája lesz a törvények szerint, azaz közel 3,4 milliárd. 

A portál úgy tudja, a külföldről érkezett támogatás alatt az ÁSZ az Action for Democracy-tól érkezett összeget érti.

Márki_Zay Péter reakciója a Híradó tudósításában:


Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

#Belföld#állami számvevőszék#ellenzék#bírság

Címlapról ajánljuk