Belföld

Kiakadtak az uniós ellenőrök: Deutsch Tamás kézbesítette az Állami Számvevőszék válaszát

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 5. 6:24

A hattagú delegáció elnöke irritálónak nevezte, ahogyan a kormány indokolatlan és diszkriminatív intézkedésekkel igyekszik helyzetbe hozni a hozzá közel álló vállalkozásokat, és megsemmisíteni azok uniós versenytársait.

Sok, aggodalomra okot adó üzenetet kaptunk civil szervezetektől, üzleti vállalkozásoktól, helyi önkormányzatoktól – foglalta össze a Népszava cikke szerint Monika Hohlmeier bajor keresztényszocialista képviselő, az EP költségvetési ellenőrző bizottságának elnöke a testület tényfeltáró küldöttségének májusi magyarországi látogatását. A szakbizottság tagjai hétfő esti ülésükön vitatták meg a vizitről készült jelentéstervezetet.

A hattagú delegáció azt vizsgálta, hogy a magyar kormány hogyan teljesíti az uniós források folyósításához kötött feltételeket. 

Az elnök a szakbizottsági vitában irritálónak nevezte, ahogyan a magyar kormány indokolatlan és diszkriminatív intézkedésekkel igyekszik helyzetbe hozni a hozzá közel álló vállalkozásokat, és megsemmisíteni azok uniós versenytársait.

Monika Hohlmeier felidézte azt is, hogy találkozójukon az Állami Számvevőszék elnöke és munkatársai nem voltak hajlandók válaszolni az uniós támogatásokról feltett kérdéseikre. 

Ötször kérdeztem rá az ügyészséggel folytatott együttműködésükre, hiába. Aztán jóval a látogatás befejezése után Deutsch Tamás kézbesítette nekünk az írásos választ. 

„Furcsa, hogy az ÁSZ válaszát egy fideszes EP-képviselő továbbítja” – fejezte ki megrökönyödését a delegációvezető.

Az ülésen elhangzott, hogy a szakbizottság hamarosan beszámoltatja Johannes Hahn költségvetési biztost arról, hogy Magyarország hogyan teljesíti a felfüggesztett pénzek felszabadításához szükséges feltételeket. „Úgy látom, nem mozdulnak” – mondta erről Monika Hohlmeier, aki szerint fel kell készülni rá, hogy Orbán Viktor ismét vétófenyegetéssel próbál majd engedményeket kicsikarni.

Nyitókép: Monika Hohlmeier, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága delegációjának vezetője és Petri Sarvamaa, a delegáció tagjai a bizottság Budapesten tett látogatása zárásaként tartott sajtótájékoztatón az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájában május 17-én – Nyitókép: Soós Lajos/MTI

#Belföld#állami számvevőszék#deutsch tamás#európai unió

Címlapról ajánljuk