Belföld

„Lényeges” törvénysértéseket talált az ÁSZ a Jobbik, a Párbeszéd és a DK pártalapítványánál

rtl.hurtl.hu

2022. június 14. 12:18

Az ellenőrök a 2019-es és a 2020-as éveket vizsgálták.

Nem volt biztosított a Jobbik, a Párbeszéd Magyarországért és a Demokratikus Koalíció pártalapítványánál a törvényes és átlátható gazdálkodás – állapította meg ellenőrzése során az Állami Számvevőszék.

Az ÁSZ kedden az MTI-nek küldött közleményében emlékeztetett rá: a szervezet kétévente ellenőrzi a tudományos, ismeretterjesztő, kutatási és oktatási tevékenységet is végző, költségvetési támogatásban részesülő pártalapítványok gazdálkodását.

A pártalapítványok ellenőrzése alapján az ÁSZ megállapította: 

  • a Jobbik Magyarországért Mozgalom alapította Jobbik Magyarországért Alapítvány, 
  • a Párbeszéd Magyarországért Párt által létrehozott Megújuló Magyarországért Alapítvány, 
  • valamint Demokratikus Koalíció által létrehozott Új Köztársaságért Alapítvány a 2019-2020 évekre 

nem biztosította a törvényes és átlátható, a közpénzekkel való felelős gazdálkodást, a közpénzek felhasználásának elszámoltathatóságát sem a párttagok, sem a többi állampolgár számára.

Az ÁSZ szakembereinek mindhárom alapítvány esetében a 2019-2020. évek gazdálkodásának törvényessége és átláthatósága területén lényeges törvénysértésekkel kellett szembesülniük – írták.

Hozzátették: a Jobbik Magyarországért Alapítvány a 2019-2020. években, az Új Köztársaságért Alapítvány 2019-ben nem tett eleget a törvény által előírt beszámolási kötelezettségének, ugyanis nem készítette el az éves számviteli beszámolót, a tevékenységéről szóló éves jelentést, és így nem biztosította a költségvetési támogatás felhasználásának elszámoltathatóságát.

Közölték azt is, az éves beszámoló megalapozottsága nem felelt meg a törvényi előírásoknak 2019-2020. években a Megújuló Magyarországért Alapítványnál, 2020-ban az Új Köztársaságért Alapítványnál, mivel nem a törvényi előírások szerinti bizonylatok alapján jegyeztek be adatokat a számviteli nyilvántartásokba.

Nyitókép: Róka László/MTVA

#Belföld#állami számvevőszék#ellenőrzés#jobbik#párbeszéd#demokratikus koalíció

Címlapról ajánljuk