Külföld

Ami az ellenzéknél „tiltott pártfinanszírozás”, az a Megafonnál „véleménynyilvánítás” – százmilliókra bünteti a pártokat az ÁSZ

rtl.hurtl.hu

2024. február 20. 9:12

Az ÁSZ jelentést tett közzé, amelyből kiderül: a hat ellenzéki párt most egyenként 90, hamarosan pedig 450 milliós bírságra számíthat a választási kampány elején, míg a Fidesz-közeli CÖF és a Megafon hasonló tevékenységét „véleménynyilvánításnak” ítélte az Állami Számvevőszék, és nem büntette. Az LMP lapunkkal azt közölte: ők nem követtek el semmilyen jogszerűtlenséget.

Egyenként 450 milliós bírságra számíthat a 2022-es választások előtt összefogó hat ellenzéki párt a kampányfinanszírozási ügyeik miatt, derül ki az Állami Számvivőszék (ÁSZ) kedd reggel nyilvánosságra hozott, 267 oldalas jelentéséből, amiről a HVG írt. A hatóság szerint a Fidesz kampányait segítő CÖF és a Megafon tevékenysége „véleménynyilvánításnak” minősült a kampány során, így őket nem büntetik.

A lap azt írja: ez a legrosszabbkor jön az ellenzéknek a dupla választás kampánya előtt.

Az ÁSZ kedden kiadott részjelentése megállapította: a 2022-es parlamenti választás kampányában az ellenzéki összefogás hat pártjánál „tiltott párttámogatás” történt, ezért a pártokat együttesen mintegy 523 millió forintos pénzbírsággal sújtotta, a döntés ellen fellebbezni nem lehet. A fő állítás nem újdonság, hiszen a Fidesz és médiája a „guruló dollárok” politikai üzenetével már 2022 nyara óta sulykolja, hogy efféle intézkedések jöhetnek.

A most közzétett jelentés úgy fogalmaz: a DK, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd, a Jobbik és a Momentum „a választási kampányban (...) a törvényi előírásokat megkerülte a közös kampányuk finanszírozása, a kampányköltések mértékének korlátozása és a kampányelszámolás tekintetében”. Ezt főként azzal indokolják, hogy a Márki-Zay Péter féle Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) kampányhozzájárulásait a pártok saját elszámolásaikban nem vettték figyelmükbe, holott ezek az összeget „a közös kampányhoz nyújtott nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásnak” minősültek.

Az ÁSZ szerint a hat párt és az MMM együtt 193,3 millió forinttal többet költött a választási kampányra a törvényileg engedélyezett összegnél. Továbbá a számvevőszéki vizsgálat a DK-nál még külön 213 ezer forintnyi, az MSZP-nél 4 millió forintnyi, a Jobbiknál pedig 58 ezer forintnyi szabálytalanságot is feltárt.

Hogy reagálnak a pártok?

Lapunk az üggyel kapcsolatban megkereste mind a hat érintett párt sajtóosztályát, hogy reagáljanak az ÁSZ jelentésére, valamint a büntetésre. Ahogy érkeznek a válaszok, cikkünket frissítjük.

  • Az LMP megkeresésünkre röviden azt válaszolta: „Az LMP - Magyarország Zöld Pártja minden esetben jogszerűen járt el.”
  • A Párbeszéd szerint a párt „a 2022-es kampány finanszírozása során minden jogszabályt és törvényi előírást betartott. Erős a gyanúnk, hogy az ÁSZ jelentésének megállapításai mögött politikai szándék húzódik meg. A Párbeszéd – ZÖLDEK ellehetetlenítésének szándéka különösen szembetűnő: ugyanakkora büntetést kaptunk, mint a hozzánk képest jóval nagyobb állami támogatásban részesülő pártok. Ezt nehéz másképp értelmezni, mint a Budapest zöld főpolgármesterére kifuttatott »lex-Karácsonyt«. Az Orbán-rezsim célja, hogy a köztársaságpárti ellenzék pártjai – a már alapból meglévő egyenlőtlenségeket fokozva – jelentős hátránnyal induljanak a június 9-i választásokon”.
  • Az MSZP azt írta: „Az ÁSZ megállapításait nem ismerjük el, bírósági úton igyekszünk elégtételt szerezni az igazságnak. Egyértelműen politikai irányultságot mutat az ÁSZ döntése, ilyen rövid idővel a választások előtt ez az ellenzéki pártok ellehetlenítéséről szól. Ha az ellenzéki pártok együtt indulnának a választásokon, ahogy azt az MSZP javasolja, akkor az ilyen ellehetetlenítési kísérletek sikertelenek lehetnének”.
  • A Jobbik szerint „az ellenzéki pártok megkapták Orbántól a kelet-európai novicsokot”. Szerintük „a putyini rendszert egyre nyilvánvalóbban mintának tekintő Orbán-rezsim nagyon megrogyhatott az elmúlt hetekben kirobbant kegyelmi botrányban Rogánék mérései alapján is, ha bosszúból szinte azonnali válaszlépésként bevetették az ellenzéki pártok ellen a kelet-európai novicsokot, az ÁSZ-büntetést. Orbán nem hazudott, amikor kiírta, hogy »Munka van!« – tényleg dolgoztak legfőbb bizalmasával, Rogán Antallal, és nagyon úgy tűnik, hogy az Orbán-család és a bicskei pedofilok közötti kapcsolatot bizonyító dokumentumok eltüntetése mellett a bosszúbüntetés kidolgozásával lehettek elfoglalva. Az ÁSZ-bírságnak semmi más célja nincs, mint az, hogy ellehetetlenítsék a riválisok indulását a közelgő választásokon. Ezzel a lépésükkel elsősorban az ellenzéki pártok, így a Jobbik-Konzervatívok idei EP-választáson történő indulását szeretnék megnehezíteni, illetve minimálisra akarják csökkenteni az önkormányzati választásokon az esélyeinket. Azt tudjuk erre írni, hogy a mi politikai közösségünket nem lehet ilyen Rákosit idéző, gusztustalan és gyalázatos módszerekkel elrettenteni. Azt üzenjük Európa egyetlen autokratikus kormányának és a Fidesznek, hogy bár »Azt hiszik, hogy eltemethetnek minket. Nem tudják, hogy magok vagyunk.«”

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Külföld#állami számvevőszék#pártok#ellenzék#büntetés#cöf#megafon#kampány

Címlapról ajánljuk