Belföld

Ezek voltak a magyar politika legzajosabb szerelmi ügyei

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 24. 10:36

Nem a 18 éves leányanyát oltár elé vezető 78 éves kunhegyesi polgármester volt az első, akinek különös kapcsolatára felkapta a fejét az ország. Szerelmi háromszögek, titkolt viszonyok, nagy korkülönbségek a rendszerváltástól napjainkig.

A hétfő egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó híre Kunhegyes fideszes polgármesterének szombati házasságkötéséről szólt. Az, hogy ez az alapvetően magánéleti jellegű esemény érdekelte legjobban a hazai közélet iránt érdeklődő olvasók többségét, nem véletlen. A 78 éves Szabó András ugyanis egy nála 60 évvel fiatalabb, a 18. életévét épp csak betöltött lányt vett feleségül. Akinek ráadásul már van egy 4 éves kisfia.

Szabó Andrásnak nem ez az első házassága, gyerekei és unokái is vannak már, derül ki a Szoljon 2018-as portrécikkéből, ami az Év polgármestere kitüntetés apropóján íródott. A Blikknek egy helybéli a mostani esküvő napján azt mondta, hogy a kunhegyesi polgármesternek kevesebb mint egy évig volt egy huszonéves felesége is, mielőtt elvette volna a 18 éves leányanyát.

Szabó András meghökkentő házasságának apropóján összegereblyéztük a magyar politikusok legnagyobb visszhangot kiváltó szerelmi, házassági, válási ügyeit a rendszerváltás óta.

Szerelmi háromszögek, titkolt viszonyok, korkülönbségek

Hende Csaba honvédelmi miniszter 2013-ban, 29 év házasság után vált el feleségétől, ikerlányaik anyjától. A fideszes politikus egy évvel később hozta nyilvánosságra, hogy élettársi kapcsolatban él Szajlai Mónikával, aki 2010-től kezdve a beosztottja volt a minisztériumban. Hende Csaba 2018-ban vette feleségül a nála 17 évvel fiatalabb titkárságvezetőjét.


Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank elnöke 2016-ban vált el első feleségétől, Matolcsy Gyöngyitől, két fiuk anyjától. Abban az évben derült ki, hogy az akkor 61 éves politikusnak van egy 32 éves szeretője a bankon belül. Kapcsolatukról sokáig cikkeztek a lapok, főleg a fiatal nő jegybanki alapítványoknál betöltött, jól fizető pozíciói miatt. Vajda Zita közgazdászt 2017-ben vette feleségül a nála 29 évvel idősebb jegybankelnök.


Gyurcsány Ferenc Dobrev Klárával kötött házassága is a magyar politikusok magánéleti vargabetűinek egyik gyakran felemlegetett példája. Az akkortájt MSZP-közeli vállalkozóként ismert Gyurcsány Ferenc 1994 augusztusában a balatonőszödi kormányüdülőben ismerkedett meg Apró Antal kommunista politikus unokájával. Gyurcsány Ferenc ekkor második feleségével, Bognár Edinával élt együtt kilencedik éve, akivel épp Balatonszemesen nyaralt két fiukkal. Gyurcsány Ferenc 1994 októberében elhagyta feleségét és még abban az évben összeházasodott a nála 11 évvel fiatalabb Dobrev Klárával, aki három gyermeket – két fiút és egy lányt – szült neki.

 Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció (DK) budapesti tisztújító kongresszusán,  2013. október 12-én – Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Kovács László, a Magyar Szocialista Párt egykori elnökéről a kétezres évek elején derült ki, hogy nem épp a házastársi hűség mintaképe. Az akkor 61 éves szocialista politikus 2000 nyarán kezdett viszonyt az akkor 35 éves Endrényi Évával, aki évekig volt a szeretője, úgy hogy arról Kovács külügyminiszter családja, azaz felesége és lánya mit sem sejtett. Gyurcsány Ferenc külügyminisztere rengeteg külföldi útra feleségeként vitte Endrényi Évát, akit azzal hitegetett, hogy feleségül veszi. Az ugyancsak családos üzletasszony végül 2005-ben szakított Kováccsal (mert kiderült, hogy uniós adóügyi biztosként más nőkkel is kavart Brüsszelben), és mindent kitálalt viszonyukról a bulvársajtóban, hetekig ellátva munícióval a magyar médiát.

Kovács László 2014-ben, a parlamentben – Fotó: Beliczay László/MTI

Ma már kevesen emlékeznek rá, de a rendszerváltás éveinek is volt egy ikonikus szerelmi háromszöge, bár szigorúan véve a Szabad Demokraták Szövetségének vezető politikusai közt szövődő viszonyokat ma már nehéz ennyire egyszerűen leírni. Demszky Gábor, SZDSZ-es politikus, 1990 és 2010 között főpolgármester 1985-ben házasodott össze Hodosán Róza szociológussal, az SZDSZ egyik alapítójával. Kapcsolatuk hat évig tartott, ami után Hodosán a párt egy másik alapítójával kötötte össze életét: Magyar Bálinttal 1993 óta él együtt. Hodosán Róza Demszky Gábor második felesége volt, a főpolgármester utána még háromszor nősült, utoljára 2018-ban: az akkor 65 éves politikus egy nála jóval fiatalabb ügyvédnőt vett feleségül.

Hodosán Róza az SZDSZ székházában az önkormányzati választások eredményének kihirdetése után, 1990 október 14-én – Fotó: Szalay Zoltán/Fortepan

Demszky Gáborhoz hasonló hírnevet szerzett a magyar politikai életben számos és bonyolult nőügyeivel a fideszes Deutsch Tamás is. A fiatal demokrata 1989-ben vette feleségül Fesszel Krisztinát, aki három gyereket, két fiút és egy lányt szült neki. Házasságuk ideje alatt Deutschnak viszonya lett titkárnőjével, Urr Anitával, aki 2000-ben szintén megajándékozta az első Orbán-kormány ifjúsági- és sportminiszterét egy fiúval. Deutsch első házassága 14 év után ért véget, majd 2006-ban összeházasodott Für Lajos egykori MDF-elnök, volt honvédelmi miniszter lányával. Noha a politikus még felesége nevét is felvette, a Deutsch-Für házasság nem tartott sokáig, míg Deutsch következő kapcsolatából frigy sem lett: Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester kabinetfőnökével, Juhász Tündével 2008-ban ismerkedett meg és nagyjából egy évig tartott a viszonyuk. Az akkor 46 éves Deutsch Tamás 2012-ben nősült meg ismét, harmadik felesége a nála 14 évvel fiatalabb Lazsányi Erika, az MTK ritmikus sportgimnasztika szakosztályának vezetője, aki az esküvő idején már a fideszes EP-képviselő ötödik gyermekét várta.

Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációvezetője és Déri Stefi műsorvezető a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány A válságok kora - Az Európa Projekt kutatás eredményei 2021-ben című konferenciáján, a Várkert Bazárban 2022. január 17-én – Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Bár nem mérhető Deutsch Tamáshoz, de feltétlenül ide kívánkozik a most 50 éves Rogán Antal kancelláriaminiszter is, aki nemrég kötötte harmadik házasságát a nála húsz évvel fiatalabb Obrusánszki Barbarával. A fideszes kulcspolitikus magánélete sokáig nyitott könyv volt a bulvársajtó számára, főként Gaál Antal korábbi MDF-es országgyűlési képviselő lányával kötött, 12 évig tartó házassága idején. Új, fiatal feleségével azonban már nem vállalják a nyilvánosságot, szinte egyáltalán nem mutatkoznak együtt, kivételes alkalom volt, hogy Novák Katalin köztársasági elnöki beiktatására együtt mentek el.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter felesége, Rogán Cecília társaságában a boxutcában a Forma-1-es Magyar Nagydíj rajtja előtt a Hungaroringen, 2016. július 24-én – Fotó: Kovács Tamás/MTI

Jakab István fideszes országgyűlési képviselő, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) elnöke, az országgyűlés egyik alelnöke második házassága 2007-ben futott zátonyra. Az 58 éves debreceni politikus hazatelefonált, hogy nem érzi jól magát, és a budapesti bérelt lakásban marad. Az aggódó feleség azonnal a fővárosba vonatozott, és a lakásban rajtakapta az 58 éves Jakabot a nála 24 évvel fiatalabb titkárnőjével. A 2005-ös traktoros blokádról elhíresült Jakab István a válás után feleségül vette fiatal szeretőjét.

Veres János MSZP-s pénzügyminiszter évekig tudta titkolni, hogy házasságon kívüli viszonyt folytat a nála 14 évvel fiatalabb, szintén házas titkárságvezetőjével. A volt MSZP-s európai képviselővel, Dobolyi Alexandrával létesített kapcsolatra 2010-ben derült fény, miután a Blikk lefotózta őket együtt Makón. Veres a botrány után nem sokkal elvált feleségétől, Szabó Éva szocialista képviselőtől, és feleségül vette Dobolyit, aki hamarosan kislányt szült neki.

Saját bevallása szerint már harminc-negyven nővel volt élete során kapcsolata Schmuck Andornak. Az 51 éves baloldali politikus-celeb kétszer is volt rövid ideig házas, nála mindig jóval fiatalabb feleségeivel gyakran szerepelt a bulvárlapokban. Legutóbb 2019-ben házasodott, akkor a 26 évvel fiatalabb Hanák Esztert vette el, akitől 2021-ben vált el.


Kunhegyes fideszes polgármesterének történetéhez leginkább Eöry Szabó Ferenc, Körmend volt KDNP-s alpolgármesterének 2017-es botránya hasonlít. A politikus azután kényszerült lemondásra és a KDNP-ből való kilépésre, hogy megírták róla: egy 15 éves diáklánnyal tart fenn évek óta viszonyt, aki korábban a tanítványa volt abban a helyi általános iskolában, ahol tanít. A magyar őstörténetet kutató 56 éves politikust a lány szülei fel is jelentették, hiába jelezte nekik, hogy később feleségül is venné gyermeküket. Eöry Szabó ügyében rendőrségi nyomozás is indult kiskorú veszélyeztetése miatt, igaz, az ügyészség végül bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást, feltehetően azzal összefüggésben, hogy a lány azt nyilatkozta, nem tartja magát áldozatnak, és magánügynek tekinti a vele történteket.


Nyitókép: AndreyPopov/iStock/Getty Images Plus

#Belföld#Bulvár#szabó andrás#politikus#kunhegyes#házasság#válás#szeretők#politika#hende csaba#matolcsy györgy#gyurcsány ferenc#dobrev klára#deutsch tamás#kovács lászló#demszky gábor#rogán antal#rogán cecília

Címlapról ajánljuk