Belföld

Hadházy Ákost mélyen elkeserítették Karácsony Gergely szavai

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 20. 10:39

A főpolgármester a Válasz Online-nak adott interjúban arról beszélt, hogy az ellenzéken belüli vita a választásról „elitfoci”, ami nem érdekli az embereket. Zugló ellenzéki képviselője Facebookon reagált, kommentben Jámbor András, VIII-IX. kerületi ellenzéki képviselő is megszólalt.

Facebookon reagált Hadházy Ákos a Karácsony Gergely főpolgármesterrel szerdán megjelent interjúra. Zugló ellenzéki képviselője a Válasz Online-nak adott interjúban elhangzott egyik gondolattal kapcsolatban fejtette ki véleményét, konkrétan Karácsony Gergely alábbi kijelentésre válaszul:

Irgalmatlanul elitista a magyar ellenzék (...) földközelibb, emberközelibb, életközelibb politikát kellene összehozni az eddigieknél. Amikor arról szól az ellenzéki diskurzus, hogy bemenjenek-e a parlamentbe, letegyék-e az esküt, vagy ne, csak másnap – az pont az az elitfoci, amely mélységesen nem érdekli az embereket.

Hadházy Ákos a választások után arra az álláspontra helyezkedett, hogy az óriási kormányzati-fideszes propaganda-ellenszéllel küzdő ellenzéki képviselőknek nem lenne szabad bemenniük a parlamentbe, és ott eljátszaniuk a Fidesz díszellenzékének szerepét. Ő egyelőre nem is tette le a képviselői esküt (ebben Kövér László házelnök meg is akadályozta), nem vette fel mandátumát. Karácsony Gergely fenti gondolatmenete kétségkívül hozzá szólt.

Hadházy abban egyetért, hogy „a szabadság, a demokrácia visszaállítása érezhetően kevesebb embert érdekel, mint például az alapvető élelmiszerek ára”, de amíg nem a választások nem demokratikusak, addig az ellenzék nem lehet hatással az utóbbira sem. Hadházy szerint ezért a sikeres ellenzéki működés lényegi kérdése, hogy „hányan hajlandóak CSELEKEDVE részt venni az elitfociban, azaz nyomást gyakorolni a kormányra a demokráciáért”.

Mélyen elkeserít, hogy az ellenzék egyik vezető arca ezt nem érti meg

– fogalmazott Hadházy Ákos, aki többek között azt is meg szeretné kérdezni Budapest vezetőjétől, hogy elitfocinak gondolja-e például azt is, hogy az Alkotmánybíróság elkaszálta a kínai egyetemről és a munkanélküli segélyről szóló népszavazási kezdeményezését.

Hadházy Ákos péntek délelőtti posztja alatt kommentben megszólalt Jámbor András, VIII-IX. kerületi ellenzéki képviselő, vitába szállva zuglói kollégájával. Jámbor szerint a parlamenti munkáról folytatott vita egyáltalán nem egyenlő a demokrácia visszaállításának kérdésével, és

csúnya csúsztatás azt sugallni, hogy aki ezt elitvitának tartja, azt nem érdekli a demokrácia.

Nyitókép: Nyitókép: Hadházy Ákos független parlamenti képviselő a páholyban az Országgyűlés működését és a képviselők jogállását érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat vitájában, az Országgyűlés plenáris ülésén, 2019. november 20-án Fotó: Illyés Tibor/MTI

#Belföld#ellenzéki összefogás#hadházy ákos#karácsony gergely#jámbor andrás

Címlapról ajánljuk