Belföld

Hadházy Ákos az eskütételig nem kap képviselői fizetést, ezért kénytelen lesz éjszakai ügyeletet vállalni az állatorvosi rendelőjében

rtl.hurtl.hu

2022. május 12. 15:21

A független képviselő azt állítja, Kövér László még hónapokig nem engedi meg neki, hogy letegye a képviselői esküt. 

Kövér László kész akár hónapokig is blokkolni az eskütételemet, vagyis egy megválasztott képviselőt akadályozni jogai gyakorlásában – írta Facebook-posztjában Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. 

A politikus az április 3-i országgyűlési választás után jelezte, nem vesz részt a parlament alakuló ülésén, mert azzal elismerné, hogy tisztességes választás zajlott 2022-ben. A hivatalos eskütételig azonban nem gyakorolhatja képviselői jogait sem, azaz nem kap fizetést sem ő, sem a stábja, nem léphet be a Képviselői Irodaházba és a Parlamentbe, de például ahhoz sem lesz joga, hogy felszólaljon az üléseken, vagy hogy törvényjavaslatot nyújtson be. 

Amint leteszi az esküt, jogosult lesz minderre, de a házelnök még nem árulta el a ceremónia időpontját. 

Hadházy Ákos Facebook-posztjában azt írta, számított arra, hogy Kövér László elhúzza az eskütétel dátumának kijelölését, de nem volt benne biztos, hogy a házelnök „meg meri ezt tenni”. 

„A jelek szerint az ellenzéki pártok impotenciája miatt azonban már mindent meg mernek tenni“ – fogalmazott Hadházy Ákos, aki szerint hibát követett el az ellenzék többi része, amikor bement az alakuló ülésre. Állítása szerint a Mi Hazánk kifejezetten azt kérte a Házbizottságban, hogy Kövér László minél jobban húzza el a folyamatot.

„Természetesen a jogaim megvonása miatt nem dőlök kardomba, interpellálgatni, vita nélkül elutasítandó törvényjavaslatokat beadogatni amúgy sem volt szándékomban. Az sem zavar, hogy nem tudok belépni a Képviselői Irodaházba vagy az Országházba. Jól fizető, de kamu bizottsági pozíciókra pedig eddig sem vágytam. A fizetésem megvonása ellenére tenni fogom a dolgom, bár éjszakai és hétvégi ügyeleteket fogok vállalni állatorvosi rendelőmben“ – írta.

Az rtl.hu megkereste az Országgyűlés sajtóirodáját, hogy megtudjuk, Kövér László valóban utalt-e arra, hogy hónapokig gátolja az eskütételt, valamint hogy megtudjuk, mikorra tűzte ki a házelnök a ceremónia időpontját. Amint válasz érkezik, cikkünket frissítjük. 

Nyitókép: Soós Lajos/MTI

 

#Belföld#hadházy ákos#kövér lászló#házelnök#eskü

Címlapról ajánljuk