Belföld

Elkaszálta az Alkotmánybíróság Karácsony Gergely népszavazási kérdéseit

rtl.hurtl.hu

2022. május 18. 13:21

Alkotmányellenesnek ítélték a budapesti főpolgármester népszavazási kezdeményezését a Budapesten létesítendő kínai egyetem, és az álláskeresési járadék meghosszabbítása ügyében.

Az Alkotmánybíróság elkaszálta Karácsony Gergely népszavazási kérdéseit, amikben a Fudan Egyetemről, valamint álláskeresési járadék kérdésében akarta kikérni az emberek véleményét. A szerdán közzétett döntés szerint a kínai egyetem Budapestre tervezett campusáról szóló kérdés alaptörvény-ellenes, mert nemzetközi szerződés végrehajtását célzó törvényről nem lehet népszavazást tartani.

Az álláskeresési járadék ügyében tervezett népszavazás az Alkotmánybíróság szerint tiltott tárgykörbe ütközik, mivel érdemben és számszakilag változtatna a központi költségvetésen, illetve annak végrehajtásán.

Fudan

A Kúria decemberben jóváhagyta Karácsony Gergely két népszavazási kérdését. A főpolgármester akkor abban bízott, hogy, ha év végéig összejön a kérdésenként 200 ezer aláírás, az országgyűlési választással és a kormány gyermekvédelminek nevezett referendumával együtt ezekről is lenne népszavazás.


December közepén azonban már arról beszéltek az ellenzéki pártok, hogy szándékosan akadályozza a népszavazás kiírásához szükséges aláírásgyűjtést a Nemzeti Választási Iroda. 


Júniusban több ezres tömeg tüntet a fővárosban a Fudan Egyetem budapestre tervezett campusa ellen. 


Karácsony Gergely április elején az RTL késő esti Híradójának vendége, ahol a Fudan Egyetemről is beszélt. 


Nyitókép: RTL

#Belföld#fudan egyetem#népszavazás#karácsony gergely#alkotmánybíróság#kína

Címlapról ajánljuk