Belföld

Karácsony Gergely: Nem biztos, hogy a választópolgárok rosszul döntöttek, amikor ennek az ellenzéknek most nem adtak felhatalmazást a kormányzásra

rtl.hurtl.hu

2022. május 18. 11:47

A főpolgármester irgalmatlanul elitistának látja az ellenzéket.

Terjedelmes interjút adott Karácsony Gergely a Válasz Onlie-nak. Az ellenzék választási kudarcáról ezt mondta:

Nyilván megvan a szerepem az ellenzék lesújtó választási eredményében, de ekkora kudarcot aligha lehet egyetlen személy nyakába varrni. Szívesen vállalom a magam részét, csak sajnos nem látom a tömött sorokat, ahol azok gyülekeznek, akik szintén vállalnák a sajátjukat.

A saját miniszterelnök-jelöltségét kényszeredettnek nevezte, arra a kérdésre pedig, hogy a kormány megszünteti-e a közvetlen főpolgármester-választást, azt válaszolta:

2011 óta ott van már az asztalukon ez a terv, az eszközeik megvannak, ha meg akarják lépni, meg fogják lépni – erre nincs hatásom, ezért nem is foglalkozom vele. 

A főpolgármester azt is elárulta, hogy miért emelné meg a kalapját Orbán Viktor előtt:  „Ha igaz, hogy a magyar költségvetés irdatlan pénzeket kap majd, hogy leváljon a fosszilis energiahordozókról, akkor zöldpolitikusként még meg is emelem a kalapom a miniszterelnök előtt. Más kérdés, hogy 12 éve a magyar energiapolitika az orosz függőség irányában mozog, nagyon nagy ára van tehát a fordulatnak.”

Szerinte az ellenzék nemcsak a vidéket nem ismeri, az átlagembert sem.

Irgalmatlanul elitista a magyar ellenzék. Intézményekről, struktúrákról, makróügyekről beszélünk állandóan. Nem arról, hogy ebben a faluban nincs háziorvos, hanem arról, hogy nincs egészségügyi minisztérium. 

Karácsony szerint  „földközelibb, emberközelibb, életközelibb politikát kellene összehozni az eddigieknél. Amikor arról szól az ellenzéki diskurzus, hogy bemenjenek-e a parlamentbe, letegyék-e az esküt, vagy ne, csak másnap – az pont az az elitfoci, amely mélységesen nem érdekli az embereket”.

Szerintem még így is jobb lett volna, ha nyerünk, de ha kettőt hátra lépve tekintek magunkra, azt mondom: nem biztos, hogy a választópolgárok rosszul döntöttek, amikor ennek az ellenzéknek most nem adtak felhatalmazást a kormányzásra

– mondta a főpolgármester. A jövőről pedig így nyilatkozott: ha lesz 2024-ben főpolgármester-választás, meg fogom nyerni.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

#Belföld#karácsony gergely#főpolgármester#Választás 2022#ellenzék#orbán viktor

Címlapról ajánljuk