Belföld

„Ezúttal a történelem rossz oldalán áll” – egyre nő a feszültség Brüsszelben, amiért a kormány nem támogatja az oroszok elleni olajembargót

rtl.hurtl.hu

2022. május 19. 6:17

Az Európai Unió az állam- és kormányfők május végi csúcstalálkozójától várhat áttörést, de a Politicónak nyilatkozó források szerint sokba kerülhet megszerezni Orbán Viktor támogatását. 

Már két hete küzdenek sikertelenül Brüsszelben azért, hogy megszülessen az Oroszország elleni olajembargóról szóló megállapodás a 27 európai uniós tagállam között – írta meg a Politico. A lap szerint a közös döntés útjában már csak Orbán Viktor áll, és még hetekbe telhet, mire sikerülhet őt meggyőzni.

A Politico szerint azonban sok uniós diplomata meglehetősen borúlátó. Többen ugyanis azt remélték, hogy az Európai Unió energiastratégiája, ami segít leválni az egyes országoknak az orosz szénhidrogénről, majd meggyőzi a magyar kormányfőt, azonban nem így lett. A korábbi 750 millió helyett Magyarország számításai szerint most már 15-18 milliárd euró kell ahhoz, hogy hazánk átálljon alternatív energiaforrásokra.

Ha ilyen magasra teszik a lécet, hol van a középút? 

– tette fel a kérdést egy név nélkül nyilatkozó uniós diplomata. „Mindannyian szeretnénk megoldani Magyarország gazdasági aggályait, de ilyen számok szóba sem jöhetnek.”

Egy másik uniós ország diplomatája „erkölcstelennek” nevezte a magyar felvetést hozzátéve, hogy háború idején nem így kéne tárgyalni.

„A történelem rossz oldalára állt”

Ilyen hangulatban készülnek Brüsszelben a május 30-31-i uniós csúcstalálkozóra, ahol az állam- és kormányfők várhatóan pontot tehetnek az energetikai szankciók végére. Addig is az EU-s diplomaták arra keresik a választ, hogy azon majd Orbán Viktor meddig hajlandó elmenni, hiszen a magyar miniszterelnök korábban, a jogállamisági mechanizmus kapcsán már fenyegetőzött vétóval. A Politicónak nyilatkozó források azt gyanítják, hogy Orbán Viktor ellenállása most is inkább ezzel lehet összefüggésben, pontosabban azzal, hogy jogállami kérdések miatt Brüsszel visszatart uniós pénzeket, és a kormányfő ezek felszabadítását kérheti a támogatásáért cserébe.

Több tagállam azonban arra figyelmeztetett, hogy a két kérdést nem lehet összemosni. Wopke Hoekstra holland külügyminiszter például amellett érvelt, hogy a jogállamisági vita „alapvető és rendkívül fontos” az EU számára, és nem szabad azt felhígítani más témákkal. A feszültség tehát a Politico következtetései szerint egyre nagyobb, az egyik név nélkül nyilatkozó brüsszeli diplomata például azt mondta: „Orbán Viktor és kormánya ezúttal a történelem rossz oldalára állt.”

Nyitókép: Valeria Mongelli / Bloomberg via Getty Images

 

#Belföld#orbá viktor#európai unió#szankciók#oroszország#olaj#energia#orosz-ukrán háború#ukrajna

Címlapról ajánljuk