Külföld

Pénzt ad Brüsszel nekünk is menekültellátásra

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 20. 12:58

Brüsszel 248 millió eurót ad a menekülteket befogadó öt kelet-európai országnak, az ukrán menekültek ellátására, elszállásolására és szállítására.

Uniós támogatásban részesül Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország és Románia az ukrajnai menekültek ellátására, közölte az Európai Bizottság szóvivője pénteken Brüsszelben a CTK cseh hírügynökséggel.

Az Európai Bizottság által az Európai Unió belső ügyek alapjaiból felszabadított összeg összértéke 248 millió euró, írja az MTI. A pénzt az érintettet országoknak elsősorban az ukrán menekültek ellátására, elszállásolására és szállítására kellene felhasználniuk.

A 248 millió euró több mint felét, 144,6 millió eurót Lengyelország kapja, Csehországnak 27,4 millió eurót juttatnak. Azt, hogy milyen összeget kap a további három ország, köztük Magyarország, a CTK jelentése nem tartalmazza. A Népszava pénteki, előzetes információja szerint 21,1 millió euró, azaz körülbelül 8,1 milliárd forint jut hazánknak.

Az Európai Bizottság áprilisban kötelezte magát, hogy az ukrán menekülthullám által leginkább érintett országok között összesen 400 millió eurót oszt szét. Az összeg első részét most osztották szét az öt kelet-európai állam között. A 400 millió eurós segélycsomag fennmaradó részét az Európai Bizottság az után szabadítja fel és osztja szét, hogy azt a tagállamok és az Európai Parlament is jóváhagyják.

Az ENSZ kimutatása szerint eddig mintegy hatmillió ukrajnai állampolgár menekült el a február végén kirobban háború elől. Többségük az Európai Unió tagállamaiban talált menedéket. 

A legnagyobb terhet Lengyelország viseli, Csehországban eddig 350 ezer ukrán menekült kapott egy évre szóló speciális tartózkodási vízumot.

Nyitókép: Nagy Attila Károly/rtl.hu

#Külföld#európai unió#brüsszel#orosz-ukrán háború#menekültek#támogatás

Címlapról ajánljuk