Gazdaság

„Ne vegyenek tőlünk, nem fogjuk erőltetni. De így is meg fogják vásárolni” – Reagáltak az oroszok az EU-s olajembargóra

rtl.hurtl.hu

2022. május 4. 13:16

Egy orosz tisztviselő szerint Európa ugyanúgy orosz olajat használ majd, csak egy harmadik félen keresztül szerzi be, így drágább lesz.

Európa továbbra is orosz olajat vásárol majd, csak nem közvetlenül, hanem egy harmadik félen keresztül, ezáltal még drágábban – közölte a Reuters tudósítása szerint Vlagyimir Dzsabarov, az orosz felsőház nemzetközi ügyek bizottságának első helyettese szerdán.

Ne vegyenek tőlünk, nem fogjuk erőltetni. De így is meg fogják vásárolni, csak harmadik félen keresztül. Az olaj ugyanaz, csak még drágább lesz

– fogalmazott. 

Az Európai Bizottság elnöke szerdán jelentette be, hogy az Unió hat hónapon belül szeretné fokozatosan megszüntetni az oroszországi kőolajbehozatalt, az év végére pedig a finomított olajtermékek importját is.

Az Oroszország ellen hozott hatodik szankciócsomag részeként kizárnák a Sberbankot és két másik nagy bankot is a SWIFT néven ismert globális elektronikus fizetési rendszerből. Az EU emellett három nagy orosz állami tulajdonú műsorszolgáltatónak tervezi megtiltani az uniós műsorszórást minden platformon, kábelen, műholdon, interneten és okostelefonos alkalmazásokon keresztül egyaránt.

Egy EU-forrás a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta, hogy Magyarország és Szlovákia 2023 végéig folytathatja orosz olajvásárlásait, addig felmentést kap a végrehajtás alól.

Nyitókép: A német–lengyel határon fekvő Schwedtben működő olajfinomító, amelynek több mint 90 százalékos tulajdonosa az orosz Rosznyefty – Fotó: Hannibal Hanschke/Getty Images

#Gazdaság#európai unió#szankció#orosz-ukrán háború#ukrajna#embargó#olaj

Címlapról ajánljuk