Gazdaság

Betiltja az EU az orosz szén behozatalát

rtl.hurtl.hu

2022. április 5. 17:58

Ezt jóval könnyebb meglépni, mint a kőolaj- és földgázimport leállítását.

Az Európai Unió betiltja az orosz szén behozatalát – írja a Politico.

Tavaly az EU csaknem százmilliárd euró értékben importált energiahordozókat Oroszországból, ebből négymilliárd eurót tett ki a szénbehozatal. Ebből is látszik, hogy igazi csapást az olajra és gázra kivetett embargó jelentene, ettől azonban Németország is különösen ódzkodik: Európa vezető gazdasága az orosz földgázt nem tudja nélkülözni, és hosszabb időre van szüksége ahhoz is, hogy felkészüljön az orosz kőolaj behozatalának leállítására.

A szénembargót is tartalmazó legújabb szankciós csomagot kedden jelentette be az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, és szerdán dönthetnek elfogadásáról a tagállamok küldöttei. Az orosz és fehérorosz áruszállítást is korlátozzák: az EU kikötőjéből kitiltják a teherhajóikat, de lesznek kivételek, például az élelmiszert, mezőgazdasági termékeket, energiahordozókat, humanitárius segélyt szállító hajók. Az orosz és fehérorosz közúti fuvarozókat is kitiltják az EU útjairól.

Korábban beszámoltunk a Reuters előzetes értesüléséről, miszerint Brüsszel betiltaná a fa, a cement, a gumi, a vegyszerek és az olyan luxus élelmiszerek, mint például kaviár és a szeszes italok, így a vodka importját is. Ez évi ötmilliárd eurós összmennyiséget érintene. Szó volt arról is, hogy betiltanák a félvezetők, a high-tech gépek, egyes cseppfolyósgáz-technológiák és egyéb berendezések exportját is.

Illusztráció: iStock / Getty Images Plus

#Gazdaság#európai unió#oroszország#szankciók#szén#földgáz#olaj

Címlapról ajánljuk