Gazdaság

Brüsszel durva szankciókkal készül: megtilthatják az orosz szén, kaviár és vodka importját

rtl.hurtl.hu

2022. április 5. 13:45

Továbbá nem engednék be a teherautókat és hajókat sem uniós területre. Ezzel a 15 milliárd eurós export- és importtilalommal válaszolna az EU a bucsai mészárlásra.

Az EU Bizottsága megtiltaná az Oroszországból érkező szén importját, írta meg a Spiegel a Reuters hírügynökség és a Süddeutsche Zeitung értesülései alapján. 

Valószínűsíthető, hogy a szénimport leállítás a következő, Oroszország elleni szankciós csomag része lesz. Hogy pontosan mikor és milyen mértékben állítanák le az oroszországi szénimportot, egyelőre nem lehet tudni. Diplomaták szerint az Európai Bizottság kedden mutatni az újabb szankciós csomagot a tagállamoknak, amelyeknek ezután szavaznak róla. 

A Reuters hírügynökség szerint Brüsszel betiltaná a fa, a cement, a gumi, a vegyszerek és az olyan luxus élelmiszerek, mint például kaviár és a szeszes italok, így a vodka importját is. Ez évi ötmilliárd eurós összmennyiséget érintene. Nem engedték be az Európai Unió területére az orosz teherautókat és hajókat sem és betiltanák a félvezetők, a high-tech gépek, egyes cseppfolyósgáz-technológiák és egyéb berendezések exportját is. Az exporttilalom tízmilliárd euró volumenű lenne. 

Egy bennfentes szerint az Európai Bizottság megtiltaná a tranzakciókat a VTB Bankkal és másik három orosz pénzintézettel is, valamint még több oroszt, köztük politikusokat, oligarchákat és katonai tisztviselőket vennének fel a szankcionált személyek listájára.

Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#orosz-ukrán háború#oroszország#szankciók#szén#vodka

Címlapról ajánljuk