Belföld

Szijjártó Péter elárulta, mennyi pénzért szavaznák meg az EU-s olajembargót Oroszország ellen

rtl.hurtl.hu

2022. május 15. 10:13

A külügyminiszter közölte,  az olajembargó „egy magyar gazdaságra ledobott atombombaként éreztetné a hatását".

Amennyiben az Európai Bizottság olajembargóról szóló javaslatot szeretne elfogadni, akkor pénzügyileg és fizikailag is garantálnia kell, hogy az nem okoz kárt a magyar embereknek, nem sérül Magyarország energiaellátásának biztonsága – jelentette ki Szijjártó Péter vasárnap a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. A külügyminiszter közölte, hogy a kormány csak akkor hajlandó beleegyezni egy ilyen javaslatba, ha az Európai Bizottság megoldást ad az általuk okozott problémákra.

Az első ilyen, hogy a magyarországi kőolaj-finomítót technológiailag teljesen át kellene alakítani 500-550 millió euróból, másrészt további 200 millió eurós költséggel növelni kellene a Horvátországból érkező kőolajvezeték kapacitását – mondta a miniszter.

Szijjártó emellett közölte, hogy amennyiben nem Oroszországból származó kőolajat vásárolna Magyarország, akkor 55-60 százalékkal emelkednének a magyarországi üzemanyagárak, ennek kiküszöbölésére pedig olyan mértékben kellene modernizálni a magyar energiarendszert, amely 15-18 milliárd euróba kerülne, és szakértők szerint 5 év alatt lenne kivitelezhető.

A külügyminiszter felidézte azt is, az Európai Unió tagjai pár hónapja Párizsban úgy állapodtak meg az egyoldalú oroszországi energiafüggés feloldásáról, hogy ezen folyamat közben figyelembe veszik minden tagország speciális helyzetét. A tárcavezető emlékeztetett, a magyar kőolajellátás 65 százaléka származik Oroszországból, egy olajembargó ezért „egy magyar gazdaságra ledobott atombombaként éreztetné a hatását”.

Szijjártó elmondta, a következő időszakban biztosan lesznek komoly kihívások a globális energiaellátásban, a magyar külpolitikának ezért az egyik legfontosabb feladata lesz a magyar energiaellátás biztonságának garantálása.

Nyitókép: Szijjártó Péter egy 2020 júniusában tartott sajtótájékoztatón. Fotó: Eduardo Parra/Europa Press via Getty Images

 

#Belföld#szijjártó péter#olajembargó#európai unió#magyarország#olaj#kőolaj

Címlapról ajánljuk