Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország nem szavazza meg az orosz olajembargót

rtl.hurtl.hu

2022. május 8. 18:03

Amíg nincs megoldva a magyar energiabiztonság, nem támogatjuk az újabb EU-s szankciókat a magyar külügyminiszter szerint.

Nem fogjuk megszavazni az újabb brüsszeli szankciós csomagot, amíg nincs megoldás a magyar energiabiztonságra

– erről írt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán vasárnap.

Szijjártó telefonon egyeztetett Shahid Abdullahhal, az ENSZ Közgyűlésének elnökével, a beszélgetésben pedig a miniszter szerint szóba került az EU Oroszország-elleni olajembargójának ügye.

„Beszéltünk az újabb brüsszeli szankciós csomagról is. Shahid jól tudja, hogy mi eddig az összes szankciós csomagot megszavaztuk, de ez a legújabb lerombolná az eddig biztos lábakon álló magyar energiaellátási biztonságot. Mindaddig, amíg nincsen megoldás a brüsszeli javaslat által előidézett problémára, addig mi ezt a csomagot nem fogjuk megszavazni” - írta Szijjártó Péter.

A miniszter bejelentését megelőzően már Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt arról, hogy Magyarország megvétózhatja az újabb, Ukrajna megtámadása miatt tervezett Oroszország elleni szankciós csomagot. A kormányfő szerint több ezermilliárd forintba kerülne, hogy Magyarország függetlenedjen az orosz energiahordozóktól, és elismerte: erre az unió támogatása nélkül nincs pénz.


Nyitókép: Szijjártó Péter – Fotó: MTI / EPA

#Belföld#olajembargó#orosz-ukrán háború#szijjártó péter#európai unió

Címlapról ajánljuk