Belföld

Szijjártó Péter: Megvan az engedély a paksi bővítéshez

rtl.hurtl.hu

2022. május 26. 13:56

A levegőben érte a hír a külügyminisztert

„Az új kormányzati struktúrában azt a feladatot is kaptam, hogy gyorsítsam fel a paksi beruházást. Nos, itt az első jó hír (jellemző módon a levegőben érkezett, úton India felé, valahol a török légtérben): megkaptuk a résfalra vonatkozó építési engedélyt” – írta Szijjártó Péter Facebook oldalán.

A miniszter szerint ez egyik legfontosabb engedély, mert a résfal biztosítja, hogy ne kerüljön talajvíz az üzembe. Most kidolgozzák a végleges kiviteli terveket, aztán indul az építkezés.

2030-ra készen kell lennünk!!

– írta. „Ha megépül az atomerőmű két új blokkja, akkor nem leszünk kitéve a brutális nemzetközi energiapiaci drágulásoknak, és hosszú távon fenn tudjuk tartani a rezsicsökkentés vívmányait”. Szijjártó szerint a következő évek többek között az energiaellátás válaságáról fognak szólni.


Ahogy az rtl.hu beszámolt róla, az új kormányban Szijjártó felügyeli a paksi bővítést. A külügyminiszter még május elején, a Roszatom vezérigazgatójával folytatott tárgyalása után jelentette be, hogy az orosz állami cég képes végrehajtani a paksi atomerőmű bővítését.


Nyitókép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott 2019-es képen Szijjártó Péter miniszter hivatalában fogadja Alekszej Lihacsovot, a Roszatom orosz atomenergetikai konszern vezérigazgatóját. Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt

#Belföld#szijjártó péter#roszatom#paks#bővítés#engedély

Címlapról ajánljuk