Belföld

Szijjártó Péter: Szeretnék mindenkit megnyugtatni

rtl.hurtl.hu

2022. április 9. 13:24

Úgy tud Magyarország fizetni az orosz gázért, ahogy azt Oroszország akarja. 

Magyarország az európai uniós szankciók megsértése nélkül is tud rubelben fizetni Oroszországnak a leszállított földgázért – jelentette be szombaton Facebook-oldalán Szijjártó Péter.

A külügyminiszter ezzel reagált Ursula von der Leyen kijelentésére. Az Európai Bizottság elnöke ugyanis pénteken közölte, hogy Magyarország megszegi az uniós szankciókat, ha beváltja azt az ígéretét, hogy rubelben fizet az orosz energiáért

Orbán Viktor szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy előző nap telefonon egyeztetett Putyin orosz elnökkel, Magyarország hajlandó rubelben fizetni az orosz importgázért.

Szijjártó szombaton közölte:

Az MVM leányvállalata, a CEEnergy és a Gazprom leányvállalata, a Gazpromexport közötti szerződéses viszony, valamint az elmúlt napok technikai tárgyalásai alapján lehetséges a brüsszeli szankciók megsértése nélkül, a szállító által előírt módon fizetni a leszállított földgázért.

A külügyminiszter kijelentette:

Szeretnék mindenkit megnyugtatni: Magyarország energiaellátása biztonságban van, és ez így lesz a jövőben is.

Nyitókép: Szijjártó Péter egy koszovói sajtótájékoztatón, 2022 február 28-án. Fotó:  Erkin Keci/Anadolu Agency via Getty Images

#Belföld#szijjártó péter#oroszország#európai unió#orosz földgáz#orosz gáz#gáz#rubel#szankciók

Címlapról ajánljuk