Külföld

Von der Leyen: Magyarország megszegi az uniós szankciókat, ha rubelben fizet az orosz gázért

rtl.hurtl.hu

2022. április 8. 19:48

Márpedig Orbán Viktor ezt mondta.

Magyarország megszegi az uniós szankciókat, ha beváltja azt az ígéretét és rubelben fizet az orosz energiáért – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a CNN-nek.

„Elemeztük Putyin rendeletét, és a jogi helyzet nagyon világos. Amit Putyin javasol – az euró rubellé váltását, majd a gázszámla kifizetését – az a szankciók megszegése lenne. Ha ezt teszik, rubelben fizetnek, megszegik a szankciókat, megkerülik az általunk Oroszországgal szemben alkalmazott szankciókat” – mondta von der Leyen, a Christiane Amanpournak adott pénteki interjújában.

Orbán Viktor szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy előző nap telefonon egyeztetett Putyin orosz elnökkel, Magyarország hajlandó rubelban fizetni az orosz importgázért. Az EU tárgyalásokat folytatott Budapesttel – mondta Von der Leyen a CNN-nek.

„Magyarország eddig ragaszkodott a szankciókhoz, így amíg nem látjuk az ellenkezőjét, addig rendben van. Soha nem láttuk még az Európai Uniót ennyire egységesnek, ilyen elszántnak, ilyen gyorsnak. És azt gondolom, hogy egyik tagállamunk sem szeretne az első lenni, amelyik megtöri ezt az egységet” – mondta.

Nyitókép: Thierry Monasse / STA / Bloomberg / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#szankciók#gáz#rubel#európai bizottság

Címlapról ajánljuk