Rogán Antalra bízzák a korrupció elleni harcotHa az új törvény hatályba lép, már nem Pintér Sándorék figyelhetnek meg többé olyan minisztériumi tisztviselőket, mint Völner Pál.
Belföld

Rogán Antalra bízzák a korrupció elleni harcot

rtl.hurtl.hu

2022. május 13. 18:37

Ha az új törvény hatályba lép, már nem Pintér Sándorék figyelhetnek meg többé olyan minisztériumi tisztviselőket, mint Völner Pál.

Nemcsak az derült ki pénteken, hogy Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterének felügyelete alá kerülnek a polgári titkosszolgálatok, köztük az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH), de az is, hogy az AH milyen új jogköröket kap.

A 444-nek tűnt fel a parlamentnek benyújtott salátatörvény-tervezetben, hogy többé nem a Pintér Sándor belügyminiszter alá tartozó Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feladata lesz valamennyi állami szervnél a belső bűnmegelőzés, így a korrupció megelőzése sem.

Az NVSZ a törvény hatályba lépése után csak a Belügyminisztériumot és az alá tartozó szervezetek, például a rendőrség állományát, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem alkalmazottjait, az Országgyűlési Őrség állományát, a területi igazgatás foglalkoztatottjait és az egészségügyben dolgozókat ellenőrizheti. Továbbá nem az NVSZ felel majd a közalkalmazottak átvilágításáért sem.

A nem a belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek kormánytisztviselői és a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) szolgálati jogviszonyban állók esetében a belső bűnmegelőzési és bűnüldözési feladatokat

a jövőben a Rogán Antal minisztériuma által felügyelt Alkotmányvédelmi Hivatal látja el.

A Pintér Sándor által felügyelt NVSZ a közelmúltban a Völner–Schadl-ügy feltárásában játszott főszerepet, viszont ha az új törvény hatályba lép, akkor már nem figyelhetnek meg többé olyan minisztériumi tisztviselőket, mint például az Igazságügyi Minisztérium egykori államtitkára, Völner Pál volt.

Nyitókép: Orbán Viktor és Rogán Antal az Országgyűlésben. – Fotó: Kovács Tamás / MTI

#Belföld#rogán antal#korrupció#nemzeti védelmi szolgálat#pintér sándor#belügyminiszter

Címlapról ajánljuk