Belföld

Rogán Antal felügyelete alá kerülnek a polgári titkosszolgálatok

rtl.hurtl.hu

2022. május 13. 14:55

Két szolgálat felügyeletét is elvonták Pintér Sándor belügyminisztertől.

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok a jövőben a Miniszterelnöki Kabinetirodához tartoznak majd, felügyeletüket Papp Károly látja majd el államtitkári rangban – közölte Dömötör Csaba, a kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Ez azt jelenti, hogy Rogán Antal, a kabinetiroda minisztere felügyelete alá kerül az Információs Hivatal, az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat is.

Ezen szolgálatok közül az Információs Hivatal eddig a Külgazdasági és Külügyminisztérium, míg az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat a Belügyminisztérium felügyelete alá tartozott. Arról már korábban is szóltak hírek, hogy Orbán elégedetlen a titkosszolgálatok teljesítményével (például az orosz-ukrán háború előrejelzése kapcsán).

Az előzetes pletykákkal szemben azonban végül a miniszterelnök nem vonta el Pintér Sándor belügyminisztertől a Völner-botrány kirobbantásában kulcsszerepet játszó Nemzeti Védelmi Szolgálat felügyeletét.

A változást Dömötör Csaba azzal indokolta, hogy „a választás eredményeivel összhangban az új kormány legfontosabb feladata, hogy megőrizze Magyarország békéjét és biztonságát”. Az államtitkár szerint a miniszterelnök munkaszervezetének erősítése megfelel a nemzetközi gyakorlatoknak is, mivel a nemzetbiztonsági szolgálatok számos uniós országban tartoznak a kormányfők és a kancelláriaminisztériumok szervezeti rendjébe.

Nyitókép: Rogán Antal – Fotó: Kovács Tamás / MTI

#Belföld#rogán antal#titkosszolgálat#miniszterelnöki kabinetiroda

Címlapról ajánljuk