Belföld

Nem jön alkatrész és szakember Oroszországból a 3-as metróhoz

rtl.hurtl.hu

2022. május 12. 8:18

Bajba kerülhet a BKV, sorra mondják fel a beszállítói szerződéseket.

Szinte nincs olyan beszállítói szerződés a BKV-nál, amit ne akarnának módosítani az üzleti partnerek, és az eredeti összeggel teljesülne, értesült a Népszava.

A budapesti közlekedési cég igyekszik minden beszállítóval megegyezni, hiszen egy új tenderen még rosszabb ajánlatokat kaphatnának. A lap szerint már az is nagy siker, ha 10 százalék alatt tartják az áremelés mértékét. A beszállítók többsége azonban ennél jóval többet, akár 30-50 százalékos felárat is kér a nyersanyag drágulás és az Ukrajnában zajló háború miatt. A Népszavának azt írták: „az áremelési kérelmek számával együtt a felmondások száma is folyamatosan növekszik, idén április végéig 36 szerződést mondtak fel az üzleti partnerek. Ez éves szinten több tízmilliárd forintos többletkiadást jelent”.

A háború a hármas metró felújítását is akadályozhatja. Az M3-as metró infrastruktúráját felújító Swietelsky Vasúttechnika Kft. az elmúlt hetekben már jelezte a BKV-nak, hogy az orosz–ukrán háború hatással lehet a munkavégzésre többek között a korábban Ukrajnából beszállított acélanyagok beszerzésének ellehetetlenülése, valamint a szállítási költségek növekedése miatt. A számlát azonban még nem nyújtották be. 

A lap szerint még nehezebb a helyzet a hármas metróvonalon közlekedő orosz szerelvények esetében. A Népszava úgy tudja, hogy továbbra sem érkezik se alkatrész, se szakember Oroszországból. A BKV erre vonatkozó kérdéseiket azzal hárította, hogy „a járművek műszaki üzemeltetéséhez szükséges másodpiaci háttérnek csak egy hányada köthető közvetlenül az orosz gyártóhoz és a felújítási szerződésben jelentős alkatrész átadása szerepelt, amelyekből egyelőre megoldható a járművek üzemeltetése”. Hozzátették: „A BKV Zrt. folyamatosan vizsgálja és keresi a hazai és egyéb alkatrészbeszerzési és szállítási lehetőségeket.” De arra nem tértek ki, hogy találtak-e akár egyet is és ha igen, mennyivel többért szállítanak.

A BKV költségvetésén a beszállítói áremelések nélkül is hatalmas lyuk tátong. A cég idei üzleti terve 142 milliárd forintos közszolgáltatási díj mellett 26 milliárd forintos veszteséggel számol. 

Nyitókép: Jászai Csaba / MTVA / MTI

#Belföld#bkv#3-as metró#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk