Belföld

Tagadja a Belügyminisztérium, hogy a rendőrség titokban megfigyelte Hadházy Ákost

rtl.hurtl.hu

2022. május 11. 18:58

A Pintér Sándor vezette tárca állítja, minden jogszabályt betartanak, ami a titkos információszerzésre vonatkozik.

A tárca kénytelen sokadszorra leszögezni: országgyűlési képviselőt a rendőrség – így a Budapesti Rendőr-főkapitányság Felderítő Főosztálya – nem figyelhet meg, tehát nem figyel meg. A képviselők munkásságának figyelemmel kísérése a választópolgárok, és nem a rendőrség feladata

– írta szerda esti közleményében a Belügyminisztérium, amivel arra a hírre reagált, hogy az elmúlt években engedély nélkül figyelhettek meg embereket, köztük Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Felderítő Főosztályának nyomozói.

A rendőrség a sajtót eddig a Központi Nyomozó Főügyészséghez (KNYF) irányította, mert az ügyészség vizsgálódik az ügyben. A Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium végül mégis reagált az esetre.

„A Belügyminisztérium sajnálattal veszi tudomásul, hogy a média rendre az egyértelmű képtelenségek árnyékára figyel. (…) Figyelemre méltó, hogy ezeknek az ügyeknek a szereplői azonosak, állítólagos ügyeiket ugyanazok hozzák nyilvánosságra” – fogalmazott némileg homályosan a közlemény, arra utalva, hogy a tárca szerint nem zajlott engedély nélküli megfigyelés.

A Belügyminisztérium szerint a leplezett és a titkos információgyűjtésre alkalmas eszközök alkalmazásának szabályai Magyarországon egyértelműek, nyilvánosak, és azokat a tárca irányítása alatt álló szervek maradéktalanul betartják.

Magyarországon a titkos információgyűjtés alapvetően bírói engedéllyel végezhető, de bizonyos esetekben elegendő az ügyészi engedély vagy az igazságügyi miniszter engedélye.

Nyitókép: Pintér Sándor belügyminiszter beszédet mond a Rendészeti Integrált Központ épületkomplexumának átadóünnepségén Sopronban 2022. március 28-án. – Fotó: Filep István / MTI

#Belföld#belügyminisztérium#megfigyelés#rendőrség#hadházy ákos

Címlapról ajánljuk