Belföld

Ma tárgyalja az alaptörvény módosítását a parlament

rtl.hurtl.hu

2022. május 10. 7:02

Ha elfogadják a javaslatot, akkor a koronavírus-járványhoz hasonlóan rendeletekkel kormányozhat majd a kormány akkor is, ha egy szomszédos államban háború folyik.

Az alaptörvény tizedik módosításának vitáját kezdi meg a Ház kedden.

A változtatás az ukrajnai háború miatt megadná a kormánynak azt a felhatalmazást, hogy ha kell, akkor a koronavírus-járvány idején alkalmazott veszélyhelyzethez hasonlóan rendeletekkel kormányozzon.

A javaslat két cikket tartalmaz, az első módosítja az alaptörvénynek a veszélyhelyzet kihirdetésére vonatkozó 53. cikkét, amely alapján a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás mellett 

a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén is sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be. 

A javaslat második cikke ugyanezzel harmonizálja az alaptörvény előző, 2023-ban hatályba lépő módosítását.

Az első cikk a kihirdetését követő napon lép hatályba, a második 2023. július 1-jén.

Gulyás Gergely április 21-én a Kormányinfón beszélt arról: a szomszédságban folyó háború miatt a kormány javaslatot tesz arra, hogy az alaptörvényben bővítsék a veszélyhelyzet jogállását. 

Akkor a tárcavezető azt hangsúlyozta, hogy a járványhelyzet miatt bevezetett veszélyhelyzet május 31-én megszűnik, de mivel a szomszédságban folyó háború miatt is fontos, hogy az országnak cselekvőképes kormánya legyen, kezdeményezik a veszélyhelyzet tényállásának kiegészítését a humanitárius katasztrófa és a szomszédos országban folyó háborús konfliktus esetével. 

Remélhetőleg nem kell majd élni ezzel az eszközzel, de meg kell teremteni a lehetőségét

– tette hozzá akkor Gulyás Gergely.

Az alaptörvény módosívásával együtt tárgyalja meg az Országgyűlés a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló előterjesztést is.

Az Országgyűlés ugyancsak megvitatja a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló törvényjavaslatot, majd napirend utáni felszólalásokkal zárja keddi munkáját.

Nyitókép: Illyés Tibor/MTI

#Belföld#varga judit#gulyás gergely#parlament#alaptörvény#alaptörvény-módosítás#alkotmánymódosítás

Címlapról ajánljuk