Belföld

Bezáratnak két magán meddőségi centrumot, azt sem tudni, mi lesz az embriókkal

rtl.hurtl.hu

2022. május 9. 15:11

Az állam nem tartott rájuk igényt, viszont júliustól csak állami klinikákon kezelhetik az erre jogosultakat.

A két magánkézben maradt meddőségi centrumot arról tájékoztatta a kormány, hogy nem kívánják állami fenntartásba venni őket, ezért megszűnik a működési engedélyük – írja a 444.

A Reprosys Termékenységi Központ a honlapján azt írta: az intézményt az állam javára megvásárlásra felajánlották, de a kormány nem tartotta indokoltnak állami fenntartásba vételét és további működtetését. A portál szerint ez történt a Versis Clynics-szel is.

A kormány 2019-ben jelentette be, hogy állami kézbe vesz hat magán meddőségi klinikát, és ingyenessé teszi a kezeléseket, szűrővizsgálatokat, gyógyszereket. Tavaly májusban pedig egy olyan törvénymódosítás jelent meg, amelynek értelmében idén júliustól csak állami meddőségi klinikákon kezelhetik az erre jogosultakat.

A megmaradt magánklinikák eleinte tiltakoztak, de azután – más lehetőség híján – a tulajdonosok felajánlották az államnak a klinikák megvásárlását. Az egyik magánklinika vezetőségének képviselője elmondta, hogy a pácienseik abban reménykedtek, hogy helyben folytathatják a kezeléseket, még ha a klinika állami tulajdonba kerül is.

A két megmaradt magánintézményt annak ellenére zárják be, hogy a meddőségi centrumokban hosszú várólisták vannak. Az RTL Híradó tavaly novemberben arról számolt be, hogy egyetlen nap alatt elfogytak a Semmelweis Egyetem centrumába meghirdetett időpontok.

Azt sem tudni, hogy mi lesz azzal a több száz embrióval, amelyeket ezek a klinikák tárolnak. Az emberi erőforrások miniszterének már tavaly szeptemberig ki kellett volna jelölni azt az egészségügyi szolgáltatót, amely a későbbi reprodukciós eljárás céljából fagyasztva tárolt embriókat átveszi, de ez sem történt meg.

Nyitókép: MTI / Szigetváry Zsolt

#Belföld#meddőség#államosítás#egészségügy

Címlapról ajánljuk