Belföld

Már hivatalosan is van egy párt Magyarországon, amely ki akarja léptetni az országot az Európai Unióból

rtl.hurtl.hu

2022. május 8. 16:16

A Brexit nyomán itt a Huxit.

Volner János, a Jobbik, majd az abból kivált Mi Hazánk Mozgalom képviselőcsoportjának volt politikusa végül független országgyűlési képviselőként fejezte be eddigi parlamenti pályafutását, miután a 2020 szeptemberében általa indított, saját magáról elnevezett Volner Párt végül nem indult el az idei országgyűlési választáson. A politikus utolsó lényeges parlamenti momentuma az volt, hogy egy, a Fidesz-KDNP parlamenti többsége által elfogadott módosító indítvány beadásával lehetővé tette, hogy április 3-án egyszerre tarthatták meg Magyarországon az országgyűlési választás és a kormány által „gyermekvédelminek” nevezett, négykérdéses népszavazást.

A politikus azonban nem fejezte be pályafutását: egy hosszú, vasárnapi Facebook-bejegyzésben jelentette be, hogy a Volner Párt új neve Huxit Párt lesz.

Vagyis elkötelezték magukat a Huxit, azaz Magyarország kilépése mellett az Európai Unióból a Brexit, vagyis Nagy-Britannia megvalósult 2020-as kilépése nyomán.

Volner egyebek közt azzal érvel a kilépés mellett, hogy az EU társadalmi és gazdasági szempontból egyaránt hanyatlik, összeomlása pedig elkerülhetetlen. Vagyis már csak az a kérdés, hogy „minket is maga alá temet-e, vagy időben kilépünk”.

A politikus víziója szerint az EU népessége rohamosan idősödik, több nyugat-európai ország rövidesen bevándorló többségű lesz, társadalmaik a kudarcba fulladt integrációnak köszönhetően végérvényesen átalakulnak.

A nyugati jólét sokak elől még eltakarja a romlást, de a tendencia egyértelmű. Az Európai Unió globális érdekérvényesítése közelít a nullához és gyakorlatilag kimerül az amerikai geopolitikai érdekek önsorsrontó kiszolgálásában

– érvel Volner, akinek szavai pártját az európai szélsőjobboldali pártok főáramához közelítik, amelyek szintén bevándorlás- és Amerika-ellenesek, de az uniós tagságról való lemondást nem nagyon emlegetik fel, mint lehetséges opciót.

Volt azonban az EU-országokban egy olyan kilépéspárti szélsőjobboldali párt, amely végül sikert ért el: ez volt a brit Függetlenségi Párt (UKIP), amely Nigel Farage, azóta lemondott pártelnök vezetésével sikeresen kampányolt a Brexit mellett a 2016-os népszavazáson. A referendum következményeképpen Nagy-Britannia 2020. január 31-én kilépett az EU-ból.

Nyitókép: Getty Images

#Belföld#volner jános#európai unió#kilépés#huxit#brexit

Címlapról ajánljuk