Belföld

Ezek a nyugdíjemelés részletei: Orbán Viktor aláírta a rendeletet

rtl.hurtl.hu

2022. április 29. 8:40

Csütörtökön Gulyás Gergely jelentette be, hogy július elejétől még 3,9 százalékkal nőnek a nyugdíjak.

Megjelentek a Magyar Közlönyben a júliusi nyugdíjemelés részletei, szúrta ki a Portfolio. Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón jelentette be: az év eleji 5 százalékos nyugdíjemelést még megtoldják 3,9 százalékkal júliusban a növekvő infláció miatt. A megelőző hat hónap extrajuttatásait egyszerre kapják meg a nyugdíjasok.

A közlönyből az alábbi részletek derülnek ki:

  • Az év első hat hónapjára, valamint tizenharmadik havi nyugdíjra vagy tizenharmadik havi ellátásra való jogosultság esetén az arra járó emelés összegét a 2022 júliusára járó ellátással egyidejűleg, egy összegben kell folyósítani.
  • Ha egy személy egyidejűleg több ellátásra jogosult, akkor azokat külön-külön kell emelni.
  • Több nyugellátásra való jogosultságot érintő változás esetén a változás időpontjától kezdődően a saját jogú és a hozzátartozói nyugellátásokat olyan módon emelt összegben kell tovább folyósítani, mintha ez az ellátás a változás napját megelőzően is önállóan került volna folyósításra.
  • Az özvegyi és a szülői nyugdíj megosztása esetén azt a nyugdíjrészt kell emelni, amit folyósítanak.
  • Szociális biztonsági tárgyú nemzetközi szerződés vagy szociálpolitikai egyezmény alapján megállapított, e rendelet alapján emelendő ellátás esetén a magyar szerződő felet terhelő ellátásrészt, illetve ellátást kell emelni.
  • Az emelést a 2022. július havi ellátásoknak a megszüntetett nyugdíjkiegészítés helyébe lépő pótlék, illetve az e rendelet alapján nem emelendő egyéb, nem társadalombiztosítási ellátás nélküli összegére kell végrehajtani.

Nyitókép: Getty Images

#Belföld#nyugdíj#emelés#magyar közlöny#törvény#gulyás gergely#orbán viktor#infláció

Címlapról ajánljuk