Belföld

Hosszú idő után először szólalt meg Szél Bernadett, választóitól búcsúzott

rtl.hurtl.hu

2022. április 27. 16:27

„Amíg a propaganda azt hazudik rólunk, amit akar, amíg a hatalmat korlátozni hivatott szereplők a hatalmat szolgálják, amíg a kormány ellenőrzi az ellenzéket, és nem az ellenzék a kormányt, addig nem lehet úgy csinálni, mintha demokráciában politizálnánk” – írta a parlamentben töltött éveit értékelő hosszú posztban.

„Számomra most új korszak kezdődik, de igazából Magyarország számára is. Nem lehet úgy tenni, mintha demokratikus választáson maradt volna alul az egyik oldal” – írta Facebookon Szél Bernadett. A politikus a 2022-es választásokon nem került be a parlamentbe, ahol 2012 óta dolgozott.

Választóitól búcsúzva azt írta: „Én újra és újra nagyon köszönöm mindenkinek, akit képviselhettem, hálásan köszönöm sok kiváló szakembernek és honfitársunknak a munkámhoz nyújtott felbecsülhetetlen segítséget, a sok támogatást, és amit mondtam, azt tartom – az eszköz mindig változik, de a küzdelem marad.” 

Szél hosszasan adott számot parlamenti munkájáról: felidézte, hogy 

az elmúlt négy évben 471 kérdést és törvényjavaslatot adott be a parlamentben, 38-szor fordult ombudsmanhoz, sok száz adatkérést adott be, és panaszt a Médiahatóságnak.

Úgy gondolja, hogy az ellenzék most már annyira nehezített pályán játszik, hogy nem is lehet jogállamnak nevezni Magyarországot. „A négy év alatt a helyzet fokozatosan és lényegesen romlott tovább, a parlamenten kívüli ellenőrzési jogok egy jelentős részétől is megfosztottak minket. Már csak egyeztetett időpontban lehet intézményekbe látogatni, de a végtelenre nyújtott veszélyhelyzetben már úgy se. Már nem nyilatkozhatnak felsőbb engedély nélkül az intézményvezetők, sőt, van, hogy azzal se” – írta. Szerinte

amíg működik a hazugsággyár, amíg a propaganda azt hazudik rólunk, amit akar, amíg a hatalmat korlátozni hivatott szereplők a hatalmat szolgálják, amíg a kormány ellenőrzi az ellenzéket, és nem az ellenzék a kormányt, addig nem lehet úgy csinálni, mintha demokráciában politizálnánk.

Ahogy korábban megírtuk, Hadházy Ákos szerint „a tisztességtelen feltételek mellett lebonyolított, elcsalt választás következményei közül a Fidesz ismét kétharmados többsége mellett Szél Bernadett kiesése a legigazságtalanabb és legfájóbb”. Szerinte most az ellenzék egyik „legaktívabb, legelszántabb, legnépszerűbb és hiteles” tagja esett ki a parlamentből.

Ez szerinte az ellenzéki pártok rossz döntéseinek a következménye. Ez azért van, mert lehetett tudni, hogy Szél billegő körzetben indul, és hogy rossz országos eredmény esetén veszíthet. Azonban a pártok egyezségének értelmében nem kerülhetett fel a listára a független képviselő.

Szél a Külügyminisztérium államtitkárával, Menczer Tamással szemben bukta el a Budakeszi központú választókerületet. Így nem lesz helye az új Országgyűlésben, még úgy sem, hogy azok közé az ellenzéki jelöltek közé tartozik, akik a legjobban teljesítettek. A választások után a politikusról az RTL Híradó is riportot készített:

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#szél bernadett#ellenzék#parlament#jogállam#demokrácia#választás#Választás 2022

Címlapról ajánljuk