Belföld

Ellenzéki összefogás: A Fidesz átírja a választók akaratát, és megjutalmazza a Mi Hazánkat

rtl.hurtl.hu

2022. április 27. 14:51

Tovább folyik a vita a parlamenti helyek elosztásáról, a Mi Hazánk Dúró Dórát akarja parlamenti alelnöknek, továbbá a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztjára is igényt tart.

Ahogy mi is írtunk róla, Kövér László házelnök határozhatja majd meg, hogy az ellenzéki politikusok milyen tisztségeket tölthetnek be az országgyűlésben, mivel erről szerdán sem sikerült megállapodniuk a parlamentbe jutott pártoknak.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta az MTI szerint: a Fidesz az udvariasság és a politikai korrektség jegyében még ebben a hangulatban is azt kéri az ellenzéktől, minden őket megillető helyet töltsenek be.

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke arról beszélt, az ülésről távozó baloldali képviselők jelezték, hogy eljuttatják javaslataikat a kormányoldalnak, „magyarán szólva ez a cirkusz elsősorban a médiának szól”.

Szerintük nem frakciók, hanem választási listák alapján kellene elosztani a megbízatásokat. Jelezte: parlamenti alelnöknek Dúró Dórát jelöli pártja. Továbbá a Mi Hazánk szeretné a nemzetbiztonsági és a vállalkozásfejlesztési bizottság elnöki posztját megkapni.

Dúró szerint hét tisztség és 13-14 bizottsági hely járna a Mi Hazánknak, de ők ennél kevesebbet kérnek, hogy a posztok mindegyikét felelősségteljesen tudják betölteni, ellátni; előbbiből ötre, utóbbiak közül a szerintük nekik járó mennyiség felére tartanak igényt.

A tárgyaláson részt vevő DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP és Párbeszéd közös, az MTI-hez eljuttatott közleményben úgy értékelte: a Fidesz a megbeszélésen világossá tette, hogy továbbra is elutasítja a parlamenti tisztségek és bizottsági tisztségek harmincéves szokásjogának megfelelő, a frakciók létszámarányát kifejező elosztását.

Közölték, az ellenzék pártjai elfogadhatatlannak tartják azt, hogy a Fidesz

hatalmi szóval akarja átírni a választók akaratát, és a szélsőséges Mi Hazánkat kívánja messze parlamenti létszámarányát meghaladó mértékben parlamenti tisztségekkel jutalmazni a demokratikus ellenzéki pártok rovására.

Szerintük ez az egységes ellenzékre szavazó 1 millió 900 ezer szavazó akaratának tűrhetetlen semmibevétele. Az egyeztető ülések első, hétfői fordulójáról az RTL Híradó is beszámolt:

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#ellenzék#parlament#alakuló ülés#egyeztetés#mi hazánk#fidesz#kövér lászló#kocsis máté

Címlapról ajánljuk