Belföld

Schadl György neve is felbukkan a belvárosi ingatlaneladásokat vizsgáló bizottság jelentésében

rtl.hurtl.hu

2022. április 21. 7:26

Komoly haszonra tehettek szert egyesek azzal, hogy a kedvezményesen megvásárolt önkormányzati ingatlanokat piaci áron továbbadták.

Sok milliárd forintot bukhattak azon a belvárosi kerületek, hogy jelentős kedvezményekkel adtak magánkézbe önkormányzati ingatlanokat – derül ki a V. és a VII. kerület korrupciógyanús ingatlanértékesítéseit vizsgáló fővárosi bizottság jelentéséből. A Népszava által idézett dokumentum szerint 2018-ban és 2019-ben csak Erzsébetvárosban a piaci árhoz képest több mint 2,3 milliárd forint kedvezményt adhattak az önkormányzati ingatlanok megvásárlóinak.

A komoly kedvezménnyel megvásárolt ingatlanokat sokan piaci áron továbbadták, jelentős nyereségre szert téve ezzel. Erzsébetvárosban 2014-ben még alig 2,5 százalék volt a továbbértékesített lakások aránya, 2015-ben már 46,2 százalék, 2017-ben 62,5 százalék. 2019-re ez visszaesett 33 százalékra, majd 2020-ban nullára. A bizottság szerint ez megkérdőjelezi a kedvezményes értékesítések társadalmi hasznosságát és igazságosságát.

A bizottság szerint az sem volt átlátható, hogy milyen szempontok szerint jelölték ki az eladandó ingatlanokat. Szerintük ezt a kormánypárthoz és annak holdudvarához közel álló vevők vételi szándékai határozták meg. A pályázatokról jobbára csak bennfentes információk, kapcsolatok révén lehetett információhoz jutni.

Külön kitértek a korrupciós bűncselekményekkel vádolt Schadl György ügyeire. A végrehajtói kamara letartóztatásban lévő elnöke korábban nyolc lakást vásárolt a VII. kerületben, ahol eredetileg 28 ingatlant hirdettek meg, de a bizottsági ülés előtt 1-2 órával egy módosító indítvánnyal 10 lakásra szűkítették a kört. Felmerült, hogy Schadl György előzetesen válogathatott, és egy kivételével csak ő adott ajánlatot a lakásokra, amelyekért összesen 225 millió forintot fizetett, még azelőtt, hogy megszületett volna az eladásról az önkormányzati döntés: valaki tehát megsúgta neki, hogy ő lesz a nyertes.

Mint korábban megírtuk, Schadl György néhány év alatt legalább húsz ingatlant vett meg, ezeket azóta többnyire zár alá vették.

#Belföld#bizottság#jelentés#önkormányzat#ingatlan#kedvezmény#schadl györgy

Címlapról ajánljuk