Belföld

Ötödével csökkent a hajléktalanok száma két év alatt Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2022. április 20. 17:00

Sokan azonban csak kikerültek az ellátórendszerből a koronavírus miatt, vagy eltűntek a közterületekről a rendőri intézkedések és a bírságok következtében.

A Menhely Alapítvány idén 24. alkalommal készítette el a hajléktalan emberek minden évben február 3-ra, az év jellemzően leghidegebb napjára időzített kérdőíves adatfelvételét – írta a Népszava.

Győri Péter elnök szerint 2020-2021-ben folyamatosan, érzékelhetően csökkent a hajléktalanszállókat igénybe vevők és a közterületen éjszakázók száma is. A szállók kihasználtsága pedig 80 százalék a pandémia előtti évekhez képest.

Ennek több oka van: egyrészt 2019-ben szigorították a közterületen való tartózkodás szabályait, a szankciók súlyosbodtak, sok hajléktalan állandó mozgásban van. Ezen felül a koronavírus miatt a hajléktalanszállókon bevezetett karantén, a fertőzéstől való félelem, illetve a férőhelyek ritkítása sokakat kívül tartott a rendszeren. Nincs rá adat, de vélhetőleg a közterületen élők körében nőtt a halálozás is az alapítvány elnöke szerint.

Győri Péter szerint a hajléktalanok „eltűnésében”, azaz észlelt, hivatalos számuk csökkenésében szerepet játszottak a járvány alatti kijárási tilalom megszegőire kiszabott bírságok.

Több esetről is tudni, amikor a közterületen élőket 200-300 ezer forintos pénzbüntetéssel sújtották, amit időnként sikerült a tizedére alkudni.

Sok hajléktalan lett nyertese a krónikus munkaerőhiánynak, amely már 2019-ben arra késztette a munkaadókat, hogy szükség esetén szállást is biztosítsanak az új munkavállalóknak. Ezeknek a szállásoknak a minősége nagyon eltérő: a pincétől a lakókocsin át a matracszállásig és a lakásbérlésig terjed.

A jelentésből az is kiderült, hogy a fedél nélküliek egyre korosabbak, csaknem háromnegyedük elmúlt ötven éves. Többségük krónikus betegséggel, mentális, alkohol- vagy drogproblémával küzd. Így nem csupán szállásra, hanem gondozásra is szükségük lenne. A felmérés arra is felhívta a figyelmet, hogy a hajléktalanok között egyre több az alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők és a romák aránya.

A Házon kívül riportját a budapesti hajléktalanhelyzetről az alábbi videóban tekintheti meg:


Nyitókép: Róka László / MTVA

#Belföld#hajléktalan#koronavírus#menhely alapítvány#ma

Címlapról ajánljuk