Belföld

TASZ: A rendőrség utólag már nem tilthatja meg az oroszbarát demonstrációt

rtl.hurtl.hu

2022. április 19. 15:55

A felháborítónak tartott véleménnyel szemben a tiltakozás alkotmányos eszköze nem a tiltás, hanem az ellentüntetés megszervezése – mondta a szervezet gyülekezési jogi szakértője.

A rendőrségtől kérték a magyarországi ukránok, hogy ne engedélyezzék a jövő szombatra Budapestre meghirdetett oroszpárti tüntetést – írtuk korábban.

A Társaság a Szabadságjogokért gyülekezési jogi szakértője, Hegyi Szabolcs az rtl.hu kérdésére elmondta: ha a rendőrség tudomásul vette a demonstráció bejelentését, mert az megfelelt a gyülekezési törvénynek, akkor utólag már nem tilthatja meg annak megtartását. A hatóság csak a bejelentés tartalma alapján hozhat döntést arról, hogy tudomásul veszi, korlátozza, esetleg megtiltja a gyülekezést – ennek során mások tiltakozását nem veheti figyelembe.

Amíg a gyűlés békés, nem erőszakos, nem sérti mások jogait és szabadságát, vagy a közrendet és a közbiztonságot, addig nincs is jó ok a tiltásra vagy korlátozásra: a közéleti véleménynyilvánítás az egyik legfontosabb demokratikus alapjog, aminek gyakorlását az állam tartalmi alapon nem korlátozhatja. Ha a demonstráción kinyilvánított véleményt valaki felháborítónak tartja, a tiltakozás alkotmányos eszköze nem a tiltás (illetve annak megkövetelése), hanem az ellentüntetés megszervezése – közölte Hegyi Szabolcs.

Illusztráció: MTI / Szigetváry Zsolt

#Belföld#gyülekezés#tüntetés#tasz#oroszország#ukrajna#tiltakozás

Címlapról ajánljuk