Belföld

Tiltakoznak a magyarországi ukránok az oroszpárti tüntetés miatt

rtl.hurtl.hu

2022. április 19. 14:19

A rendőrségtől kérik, hogy ne engedélyezzék a demonstrációt, ami szerintük lejáratja Magyarországot.

Mint arról egy hete beszámoltunk, oroszpárti és ukránellenes tüntetést hirdettek Budapestre április 30-án egy orosz propagandát és dezinformációt terjesztő Facebook-oldalon.

A demonstráció ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak címzett levélben tiltakoznak a magyarországi ukrán önkormányzatok és civil szervezetek – írta meg a 24.hu. A levelet aláíró Hartyányi Jaroszlava, az Ukrán Világkongresszus vezetőségi tagja leszögezi, hogy

az oroszok által megszállt területeken az orosz katonák embertelen vérengzést hajtanak végre,

a meghirdetett tüntetés pedig Magyarországot és Budapestet is lejáratja. A levél felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarország is elítélte az oroszok által Ukrajna ellen elkövetett szankciót.

A levélírók szerint a provokatív megmozdulásnak

semmi köze a demokratikus jogok gyakorlásához,

ezért azt kérik a rendőrségtől, hogy ne engedélyezze azt.


A napokban Belgrádban is tartottak oroszbarát felvonulást, amelynek résztvevői Vlagyimir Putyint ábrázoló képekkel vonultak, többen az orosz inváziót jelképező Z betűs pólót viseltek.

A rendőrség nem engedélyez, csak tudomásul vesz

A Társaság a Szabadságjogokért gyülekezési jogi szakértője, Hegyi Szabolcs az rtl.hu kérdésére elmondta: ha a rendőrség tudomásul vette a demonstráció bejelentését, mert az megfelelt a gyülekezési törvénynek, akkor utólag már nem tilthatja meg annak megtartását. A hatóság csak a bejelentés tartalma alapján hozhat döntést arról, hogy tudomásul veszi, korlátozza, esetleg megtiltja a gyülekezést – ennek során mások tiltakozását nem veheti figyelembe.

Nyitókép (illusztráció): Oroszpárti demonstrálók Berlinben március 5-én – Fotó: Gerald Matzka/picture alliance via Getty Images

#Belföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#vlagyimir putyin#tüntetés#rendőrség

Címlapról ajánljuk