Belföld

A Dunába lőtt zsidók emlékművénél tüntettek Budapesten

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 27. 18:56

Az ukrán elnök Orbán Viktorhoz intézett beszédében kérte a magyar kormányfőt, hogy menjen a rakpartra, nézze meg azokat a cipőket, hogy rájöjjön mit művel Oroszország Ukrajnában.

A Jednyst (Egység) Ukrán Egyesület akciót szervezett Budapesten a Cipők a Duna parton holokauszt-emlékműhöz március 27-én. A háborúellenes tüntetők azoknak az ukrán áldozatoknak az emlékére gyűltek össze, akik Mariupolban vesztették életüket. A Pauer Gyula Kossuth-díjas szobrászművész alkotásánál megjelentek cipőket helyeztek el a rakparton, és Állítsátok meg Putyin háborúját Ukrajnában transzparenssel, ukrán zászlókkal tiltakoztak az orosz agresszió ellen.

A vasárnapi tüntetés Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök esti beszédére reagált. Zelenszkij az Európai Tanácshoz szóló videós beszédében sorra vette az országokat, és külön, személyes hangon és keményen beszélt Magyarországról:

„Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, kivel vagytok. Független ország vagytok. Voltam már Budapesten, imádom a várost. Többször jártam már ott, nagyon szerettem, vendégszerető, ahogy az emberek is. Tragikus dolgokat éltetek át. Elmentem a rakpartra, ahol láttam az emlékműveteket. Láttam a cipőket a Duna-parton, ahol tömeggyilkosság történt. Figyelj, Viktor, tudod mi megy most Mariupolnál? Kérlek, menj a rakpartra, nézd meg azokat a cipőket, és akkor rájössz, hogy megint megtörtént a népirtás a világban. És ez az, amit Oroszország művel. Mariupolban ugyanilyen cipők vannak, és ugyanilyen emberek.”

A Jednyst egyesület Facebookon azt írta, hogy

A buchenwaldi koncentrációs tábor foglyai ezekkel a szavakkal üzenték a jövő generációinak: nem szabad megismétlődniük a náci rezsim szörnyű bűneinek. Ezt az üzenetet a második világháború mártírjainak vérével írták. De most ismét vér folyik Európában. 

A Jednyst szerint az Ukrajna elleni orosz háború náci stílusú: hamis indokkal, hamis propagandával kísérve támadta meg Oroszország a szomszédos független államot, és miközben Putyin elnök nácimentesítésről beszél, orosz katonák holokauszt-emlékműveket rombolnak, egy fenyegető neo-horogkereszt, a Z-jel szimbólumával tankjaikon.


A Jednyst a demostrációval arra hívta fel a figyelmet, hogy az oroszok blokkád alá vették Mariupol városát, ahol emberek százezrei vannak víz, villany és élelem nélkül.

Itt Budapesten, van egy emlékmű. Úgy hívják, hogy Cipők a Duna-parton. A náci rendőrség által 1944-1945 között meggyilkolt zsidóknak állít emléket. A cipőjüket formázza meg, mivel ezeknek az embereknek azt a parancsot kapták, hogy vegyék le őket, mielőtt legyilkolták őket. Európa lakossága azt hitte, hogy ez „soha többé” nem fog megtörténni. De ez történik. Mariupolban jelenleg is folyik az ukrán nép népirtása.

Nyitókép: Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége/Facebook

#Belföld#orosz-ukrán háború#tüntetés#mariupol#holokauszt#emlékmű

Címlapról ajánljuk