Belföld

Kezdődik a tanárok sztrájkja, arra kérik a szülőket, ne vigyék iskolába a gyerekeket

rtl.hurtl.hu

2022. március 16. 5:44

Gyerekfelügyelet lesz, ha valaki másként nem tudja megoldani az elhelyezést.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) határozatlan ideig tartó, de legalább háromnapos munkabeszüntetésre készül az ünnepi hosszú hétvége után, ezért arra kérték a szülőket, hogy március 16-án, 17-én és 18-án ne vigyék iskolába a gyerekeket. Hozzátették: gyerekfelügyelet lesz, ha valaki másként nem tudja megoldani az elhelyezést.

A tanárok a következőket akarják elérni:

  • A pedagógusok és nem pedagógus beosztásban lévők bérhelyzetének rendezése. (Idén január 1- jétől – a kormány által ajánlott 10 százalékon felül – további 45 százalékkal emelkedjen a fizetés.)
  • A munkateher csökkentése. (Neveléssel-oktatással lekötött munkaidő heti 22 óra legyen.)

Korábban a tanárokra vonatkozó oltás is szerepelt a követelések között, de miután a kormány megszüntette a legtöbb koronavírussal kapcsolatos intézkedést, a szakszervezetek ezt teljesítettnek veszik. 

Kreatív megoldások

A Fővárosi Ítélőtábla múlt szerdai jogerős döntése szerint nem lehet munkabeszüntetést tartani az iskolákban anélkül, hogy ne szerveznék meg a tanulók oktatását és felügyeletét. A döntéssel lényegében helyben hagyták azt a kormányrendeletet, amely szinte lehetetlenné teszi egy érzékelhető sztrájk megszervezését. 

A jogszabály ugyanis egyebek mellett kimondja:

  • Felügyeletet kell biztosítani a gyerekeknek minden sztrájkkal érintett munkanapon reggel 7 órától (középiskolák esetében 16 óráig, általános iskola esetében 17 óráig, óvodák esetében 18 óráig)
  • A felügyeletet abban a köznevelési intézményben kell biztosítani, ahol a gyerek, tanuló a jogviszonyánál fogva nevelésben, oktatásban részesül és lehetőleg abban a helyiségben, ahol a gyerekek amúgy is tartózkodtak
  • A járványhelyzetre tekintettel el kell kerülni, hogy a gyerekek keveredjenek más osztályokkal, csoportokkal.
  • Minden csoportban, osztályban legalább egy, szakképesítéssel rendelkező óvodapedagógusnak,pedagógusnak, gyógypedagógusnak, kollégiumi nevelőnek, oktatónak vagy gyógypedagógiai asszisztensnek kell lennie.
  • A felügyelet időtartama alatt az  időjárási körülményektől függően, lehetőség szerint délelőtt és délután 1-1  óra szabad levegőn való tartózkodást kell biztosítani a  gyerekek, tanulók számára az  elkülönítési követelmények figyelembevételével.
  • A  sztrájkkal érintett köznevelési intézményekben a  felügyelet ideje alatt biztosítani kell az  étkeztetést a  sztrájk előtti időszakra jellemző, megszokott helyen, módon, alkalommal és időpontokban.
  • Az óvodai foglalkozások megtartása a sztrájk ideje alatt nem szükséges.
  • Az érettségiző középiskolai osztályok tanulói számára a kötelező érettségi tantárgyak tekintetében biztosítani kell a felkészítési óraszám 100 százalékos megtartását a sztrájk teljes időtartama alatt.
  • A többieknek biztosítani kell valamennyi tantárgyra vonatkozóan a tanítási órák 50 százalékának megtartását.

A rendelet ellen polgári engedetlenségi mozgalom is indult. 

Ha ugyanis ezeket mind betartanák a tanárok, akkor szinte észre sem lehetne venni a sztrájkot, ezért – ahogyan a szakszervezetek fogalmaznak – kreatív megoldásokat alkalmaznak majd. 

Ennek lényege, hogy március 16-tól 18-ig a tanítási órák közül egyet sem tartanak meg, az elmaradt órákat viszont a következő három napban – március 21-től 23-ig – a többi órával együtt tartják meg, bár ezek is sztrájknapok lesznek.

A diákok is tüntetnek

A tanulók egy része „Diáktüntetés a tanárainkért” néven szolidaritási demonstrációt tart majd szerdán, több budapesti helyszínen is gyülekeznek majd 9:30-tól: a Fővám téren, a Hősök terén és a Széll Kálmán téren, onnan pedig a Kossuth térre vonulnak. Vidéken is tüntetnek majd például Pécsett és Szegeden.

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Máthé Zoltán/MTI

#Belföld#tanársztrájk#pedagógus sztrájk#munkabeszüntetés#béremelés#fizetés#munkateher#oltás

Címlapról ajánljuk