Belföld

98 milliós osztalékot tett zsebre az egykori fideszes, aki milliárdokért szállított teszteket az államnak

rtl.hurtl.hu

2022. március 12. 19:00

Az Országos Kórházi Főigazgatóság nem árulta el, hogy hogyan választották ki a néhány hónapos céget, és ki írta alá a szerződést. 

Tavaly a Hvg.hu nézte át az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) több száz, a járványhoz köthető beszerzését, és arra jutottak: a kormányhoz közel álló szereplők felülreprezentáltak a listán. Az egyik legnagyobb megbízást gyorstesztek beszerzésére a 2020 nyarán létrehozott Minerva Tanácsadó Kft. kapta, amelynek az alapítója, Martos Dániel évekig a ferencvárosi Fidelitas, majd Fidesz egyik vezetője volt, később pedig a kerületi parkolási botrány egyik főszereplőjeként vált ismertté. 

A cég alapítása után néhány hónappal már 3 milliárd forintért adott el koronavírus-teszteket az államnak. Szerződésük az OKFŐ-vel 2020. december 31-én járt le, a Minerva Tanácsadó Kft. pedig tavaly februárban a Rakacán élő, 19 éves Kiss Martiné lett. A 444-nek Kiss Martin azt mondta: fogalma sincsen az ügyről, egy rokona szerint pedig csak ráírathatták a céget. A lap hiába kereste Martos Dánielt, nem akart nyilatkozni. Ahogyan az ATV Híradója sem járt sikerrel a Fidesz korábbi ferencvárosi frakcióvezetőjénél. 

A 444.hu friss videója szerint a Minerva Tanácsadó Kft. – illetve annak egyetlen tagja, Kiss Martin – taggyűlést tartott, és bár néhány nappal korábban még azt mondta a 444-nek, hogy fogalma sincs az ügyről, úgy döntött, hogy

a Minerva teljes 2021-es évre vonatkozó adózott eredményét, 196,5 millió forintot 50:50 százalékos arányban odaadja az előző tulajdonosoknak, Martos Dánielnek és társának, Palócz Adrienn Petrának.

A lap megkereste az ügyben vizsgálódó Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, azonban a hivatal nem adott semmilyen tájékoztatást. Ahogyan a megrendelést leadó Országos Kórházi Főigazgatóság sem árulta el, hogy milyen kiválasztási folyamat után döntöttek a mindössze néhány hónapja létező, referenciákkal nem rendelkező cég mellett, illetve hogy ki írta alá a szerződést, és mi lett a tesztekkel. 

Nyitókép: Vasvári Tamás / MTI

#Belföld#koronavírus#martos dániel#okfő#fidesz

Címlapról ajánljuk