Belföld

TASZ: nem lesz rémhírterjesztő az, aki a véleményét mondja el az üzemanyagellátásról

rtl.hurtl.hu

2022. március 11. 14:16

A jogvédő szervezet szerint a kormány utasítására sincs rászorulva a rendőrség.

A csütörtöki Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, hogy a kormány utasította a rendőrséget, intézkedjenek rémhírterjesztés miatt azokkal szemben, akik valótlan információkat közölnek az üzemanyag-ellátás leállásáról. Pénteken a kormány a Facebookon nyomatékosította az üzenetet.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) erre reagálva közölte: bár a veszélyhelyzet alatt az Országgyűlés módosította a rémhírterjesztésre vonatkozó szabályokat, ettől még nem követ el bűncselekményt az, aki a véleményét osztja meg. A jogvédő szervezet szerint a rémhírterjesztést csak szándékosan lehet elkövetni, ami azt jelenti, hogy az elkövetőnek szándékosan kell valótlan, elferdített tényeket híresztelnie, kifejezetten annak tudatában, hogy ezzel a veszélyhelyzeti védekezés eredményességét akadályozhatja.

A TASZ rámutat arra is, hogy az üzemanyagellátásnak aligha van köze a járványügyi intézkedésekhez, a hírek megvitatása pedig nem rémhírterjesztés még akkor sem, ha utólag valótlannak bizonyulnak.

Az rtl.hu kérdésére Pásztor Emese, a TASZ politikai szabadságjogi programvezetője közölte: a rendőrség nem szorul kormányzati utasításra, mert intézkedési kötelezettsége van, ha bármilyen a közrendet, vagy közbiztonságot veszélyeztető cselekményt észlel. Ha a cselekmény nem valósítja meg a büntető törvénykönyvbe foglalt tényállást, akkor a rendőrség hiába is indít eljárást, mert az ügyészség nem fog vádat emelni – a legtöbb hasonló ügy az elmúlt hónapokban vádemelés nélkül zárult le.

Azután, hogy a kormány a koronavírus-járvány elején módosította a rémhírterjesztésre vonatkozó szabályokat, a rendőrség nagy számú eljárást indított, és nagy visszhangot keltett, amikor két nyugdíjast elvittek a rendőrök, mert saját Facebook-oldalukon leírták a véleményüket a járványügyi védekezéssel kapcsolatban.

#Belföld#rémhírterjesztés#tasz#üzemanyag

Címlapról ajánljuk