Belföld

Egyetlen fideszes sem ment el az Oroszország elítélése miatt összehívott rendkívüli ülésre

rtl.hurtl.hu

2022. március 10. 20:26

Határozatképtelenség miatt meg sem tartották a késő estére tett vitát.

Alig huszonöt percig tartott az Országgyűlés rendkívüli ülése, amit az ellenzék hívott össze – írta a Telex. Az ülést Kövér László házelnök hirdette meg csütörtök este nyolcra.

Mivel a Fidesz-KDNP képviselői nem mentek el az ülésre, így az határozatképtelenné vált.

Az ellenzéki pártok egy határozati javaslatot akartak elfogadtatni a kormánnyal „Az Ukrajna elleni katonai agresszió elítéléséről” címmel, olyan követelésekkel, mint hogy határolódjanak el az „orosz katonai beavatkozástól”, fejezzék ki szolidaritásukat Ukrajnával, fogadják be az ukrajnai menekülteket, hajtsák végre a NATO és az Európai Unió döntéseit. Ennek keretében függesszék fel a Paks 2 beruházást, és utasítsák ki a – csütörtökön leminősített – orosz Nemzetközi Beruházási Bankot az országból.

A Fidesz kezdeményezésére viszont pár órával korábban az Országgyűlés megszavazott egy politikai nyilatkozatot, amiben elítélik az „orosz katonai agressziót”, és azokat, akik szerintük katonákat és fegyvereket küldenének Ukrajnába. A nyilatkozat néhány pontja megegyezik az ellenzék csütörtök este befuccsolt határozati javaslatával, de például Paks 2 leállítása és az orosz bank kiutasítása nincs benne.

Nyitókép: parlament.hu / Telex

#Belföld#országgyűlés#parlament#rendkívüli ülés#oroszország#paks 2

Címlapról ajánljuk