Gazdaság

Leminősítette a Fitch a Nemzetközi Beruházási Bankot

rtl.hurtl.hu

2022. március 10. 17:24

A sokak által Putyin bankjaként emlegetett NBB minősítését azonban az S&P Global megerősítette. Magyarország mint befogadó ország a bank egyik legaktívabb részvényese.

Az S&P Global nemzetközi hitelminősítő intézet megerősítette a budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) hosszú távú beruházási hiteleinek besorolását A- minősítéssel, a kilátásokat stabilról negatívra változtatta, közölte a szerdai döntést az NBB a tőzsde honlapján csütörtökön az MTI híre szerint. 

A Fitch Ratings A- minősítésről BBB-re minősítette vissza a bank hosszú távú beruházási hiteleit negatív kilátással, a rövid távú eszközök minősítését pedig F1-ről F2-re.

Az NBB korábbi közleménye szerint Magyarország – mint az NBB fogadó országa – a bank egyik legaktívabb részvényese, amely a befizetett tőke alapján a 2. legnagyobb részesedéssel rendelkezik, valamint a bank beruházásainak egyik fő kedvezményezettje. Az NBB magyar hitelportfóliójának jelenlegi volumene közel 180 millió euró.

A bank 2021-re vonatkozó auditált IFRS pénzügyi kimutatásai szerint az utóbbi évek rekordjának számító 7,9 millió eurós (2,78 milliárd forint) nettó nyereséget ért el tavaly, ami 8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Az MTI-nek eljuttatott összefoglaló szerint a növekedés hátterében elsősorban az alaptevékenységekből származó bevétel emelkedése állt. Az év végén a bank eszközállományának összértéke 1,8 milliárd euró volt, ez több mint 10 százalékos növekedés a 2020-ashoz képest.

Nyitókép: Varga Mihály pénzügyminiszter, Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) igazgatótanácsának elnöke és Timur Makszimov orosz pénzügyminiszter-helyettes a pénzintézet új budapesti székháza, a Lánchíd palota átadóján 2021. február 19-én. – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

 

#Gazdaság#nemzetközi beruházási bank#fitch ratings#s&p

Címlapról ajánljuk