Belföld

Itt az ellenzék összes ígérete: euró, adómentes minimálbér, családtámogatás, 13. havi nyugdíj, demokrácia

rtl.hurtl.hu

2022. március 9. 16:35

Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje és a szakpolitikusok felvázolták, mihez kezdenének a hatalommal április 3. után. Növekvő fizetéseket, adómentes minimálbért, öt éven belül eurót, családtámogatást, 13. havi nyugdíjat, rendes demokráciát, értékalapú külpolitikát ígérnek.

A rendszerváltás után egy szabad országot építettünk, az uniós és NATO-csatlakozásunkkal a nyugati értékek győzelme véglegesnek tűnt. Keserűen látjuk azonban, hogy 12 éve újabb fordulat történt, hazánk ismét eltávolodott a nyugati világtól, és egy új állampárt módszeresen bontotta le a jogállamot, a demokráciát és a sajtószabadságot

– kezdte beszédét Márki-Zay Péter, az ellenzéki pártszövetség, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje az ellenzéki választási programjának hivatalos bemutatóján. A politikus beszéde után az egyes témakörökben külön beszédet tartottak a területek szakpolitikusai, ezek fontosabb részleteiről az egyes témákhoz kötve számolunk be.

Leszámolni Putyinnal

Márki-Zay Péter szerint először is szakítanunk kell Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és módszereivel. Fel kell számolnunk azt a politikát, amely kockára tette Magyarország biztonságát, amely elárulta szövetségeseinket, amely szándékosan bomlasztotta az Európai Unió egységét, és amely a háborús bűnös Vlagyimir Putyin világhatalmi törekvéseit segítette.

Csak a magyar határ megerősített védelme, az Európai Unió, valamint a NATO képes biztosítani Magyarország békéjét is biztonságát – tette hozzá, leszögezve: az Orbán Viktor utáni kormány megtartja a határkerítést, önálló határőrséget állít fel és az uniós határőrséggel, a Frontex-szel kiegészülve védi meg Magyarország és az Európai Unió határait.

Új, értékalapú külpolitikát ígért a miniszterelnök-jelölt, amely a Nyugathoz való visszatérésre és a szövetségeseink iránti hűségre épül. A magyar érdekekkel ellentétes nemzetközi szerződéseket felülvizsgálják és újratárgyalják.

A belső biztonság tekintetében Márki-Zay a falurendőrség bevezetését nevezte az egyik legfontosabb lépésnek. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere, az ellenzék belügyi szakpolitikusa kifejtette, hogy az intézkedés keretében minden falunak újra lesz egy-egy körzeti megbízottja. 

Marad a családtámogatás és a 13. havi nyugdíj is

Márki-Zay ígérete szerint ha győz az ellenzék, 5 éven belül bevezetik az eurót. A gyenge forint elszegényítette a magyar embereket, az ország elhagyására kényszerítette a csődbe vitt devizahiteleseket, miközben közpénz jellegét elveszített magánvagyonná alakította a Magyar Nemzeti Bank felhalmozott nyereségét.

A személyi jövedelemadó kulcsát (15 százalék) változatlanul hagyják, és 4 éven belül adómentessé teszik a minimálbért. Annak értékét pedig évről évre az európai számítás szerint emelve őrzik.

Megtartják a jelenlegi családtámogatási rendszer gyermekvállalást segítő intézkedéseit, ugyanakkor négy év alatt megduplázzák a GYES, a családi pótlék, valamint az otthonápolási díj összegét.

Megtartják a 13. havi nyugdíjat és visszahozzák a nyugdíjak vegyes indexálását, ami növeli az értéküket.

Az elsétálás jogának bevezetésével nyugati mintára védik meg a lakásmaffiától és a végrehajtóktól azokat, akik jelzáloghitelt vettek fel.

Megszüntetik a rabszolgatörvényt is, amely Európában a legkiszolgáltatottabbá tette a magyar munkavállalókat.

A rugalmas nyugdíjba vonulást lehetővé lehetővé teszik nemcsak a 40 évet ledolgozott nők, hanem mindenki más számára is. A rendőrség és más fegyveres testületek tagjai pedig 30 év munkaviszony után kérhetik kedvezményes nyugdíjazásukat.

Komjáti Imre, az MSZP szakpolitikusa úgy fogalmazott, az üzletekben brutális drágaság tombol, a pénzünknek egyre kevesebb az értéke, a családok jelentős része pedig egyik hónapról a másikra él.

Olyan emberek nélkülöznek, akik minden nap bemennek a munkahelyükre dolgozni, de ha valami váratlan kiadás adódik – mondjuk, végleg elromlik a hűtőszekrény, vagy a mosógép –, akkor nem tudnak újat venni, mert nincs megtakarításuk

– fogalmazott Komjáti.

Paks II-t nem mondják fel és lesz orosz gáz

Magyarorság csatlakozik az Európai Ügyészséghez és egy saját korrupcióellenes ügynökséget is felállít. A bűnösöket bíróság elé állítják, az ellopott vagyont visszaszerzik.

„A korrupció felszámolása mellett az új Magyarország, Mindannyiunk Magyarországa okosan és tisztességesen fogja felhasználni a magyar és uniós adófizetők pénzét: egészségügyre, oktatásra, környezetünk megóvására, településeink és a gazdaság fejlesztésére, nem pedig félméteres kilátókra, ellopott szökőkutakra és ló-wellness-re” – fogalmazott Márki-Zay.

Hadházy Ákos az antikorrupciós program kapcsán kifejtette: kétharmados parlamenti többség esetén hozzák létre a korrupcióellenes ügyészséget. Ezen felül átalakítják az ügyészi szervezetet úgy, hogy a felettes ügyész csak kivételes esetben állíthasson le folyamatban lévő ügyeket. 

Az orosz-ukrán háború miatt az orosz energiahordozók esetleges elmaradása miatti félelmekre és Orbán Viktor kijelentéseire reagálva Márki-Zay Péter leszögezte: rövid távon Magyarország energiaellátásához nélkülözhetetlen az orosz gáz, ugyanakkor az új kormány az uniós energiapolitikával összhangban csökkenteni fogja Magyarország kitettségét a putyini Oroszországnak.

Ennek keretében növelik a megújuló energiatermelést, újratárgyalják a Paks2 titkosított szerződését, és uniós forrásból évi 100 ezer lakás energetikai korszerűsítését fogják támogatni. Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke hozzátette: az Ukrajna elleni orosz agresszió egyértelművé tette, hogy Paks 2 elhibázott, kockázatos és korrupciógyanús beruházás.

A sok elemében ma is titkos Orbán-Putyin paktumot az európai normákkal és a nemzeti érdekkel ellentétesnek tekintjük – ezért a Paks II beruházást a kormányváltás után azonnal felülvizsgáljuk

– tette hozzá Schmuck, vagyis egyelőre nincs szó arról, hogy kormányváltás esetén Márki-Zay Péter kormánya felmondaná az oroszokkal kötött szerződést.

Ingyenes diploma, diákváros, tankönyvválasztás

Márki-Zay szerint az egészségügy fejlesztése szó szerint élet-halál kérdés. Ennek érdekében érdemi béremelést ígért az egészségügyi szakdolgozóknak, emellett a kórházi várólisták csökkentését. Ehhez akár a magánegészségügyi ellátásokat is ingyenessé teszik.

Az önkormányzatoknak visszaadják a tőlük elvett rendelőket és kórházakat. A bezárt szülészeteket és sürgősségi osztályokat újranyitják, az orvosokat gúzsba kötő szolgálati jogviszonyt pedig megszüntetik. Nem lesz kötelező a koronavírus elleni oltás Márki-Zay ígérete szerint.

Az önkormányzatok az ellenzéki program szerint visszakapják az iskoláikat is a Klebelsberg Központ megszüntetése után, az iskolák pedig a tankönyvválasztás szabadságát.

Ingyenessé teszik az első diploma megszerzését mindenki számára. Márki-Zay szerint „a fideszes alapítvánoykba kilopott egyetemeket” visszaveszik a nemzet számára, a vidéki fiatalok megfizethető fővárosi lakhatása érdekében pedig megépítik Dél-Pesten a Diákvárost.

Arató Gergely, a DK parlamenti képviselője, oktatási szakpolitikusa elmondta, az oktatási rendszer ma súlyos válságban van. Több mint 12 ezer tanár, tanító, és óvónő hiányzik a közoktatásból, lassan nincs, aki tanítsa a gyerekeinket. „És mit kapnak a kormánytól? A járványhelyzetre hivatkozva elveszik a sztájkhoz való jogukat, egy alapjogot. Ez mutatja, hogy mit gondol ez a kormány a pedagógusokról: beszélő szerszámnak tekinti őket, akiknek egyetlen dolga a kormányzati utasítások végrehajtása”.

Mezőgazdaság és multik

Márki-Zay szerint a vidéket hűbéri sorba taszító mostani rendszerrel szemben a helyben élő kis gazdálkodókat fogják támogatni. A törvénytelenül szerzett földeket visszaveszik és újrapályáztatják.

A miniszterelnök-jelölt emlékeztetett: jelenleg a magyar kormány adja a legnagyobb támogatást a nagy multinacionális cégeknek az egész Európai Unióban. Ezért a nemzeti össztermék 2 százaléka helyett a kormányváltás után 1 százalékát fogják erre fordítani. A felszabaduló 450 milliárd forinttal a kis- és középvállalkozások megerősítését fogják támogatni. Emellett eltörlik a vállalkozók által kifogásolt kötelező kamarai díjat.

Sajtószabadság, alkotmány és választás

Márki-Zay az ellenzék sajtópolitikáját érintve kijelentette, kormányra kerülve megszüntetik a Médiatanácsot, a közpénzből fizetett fideszes propagandát is.

Nyilvánosságra hozzák az évtizedek óta rejtegetett kommunista ügynökaktákat.

Az új alkotmányról népszavazással dönthetnek majd a magyarok. Igazságos és arányos választási rendszert dolgznak ki, és véget vetünk az intézményesített választási csalásnak. Azonos jogokat adnak a külhoni magyar szavazóknak, „hogy a csíkszeredai és a londoni magyar testvéreink ugyanúgy dönthessenek hazánk sorsáról”.

Szabadságot és méltóságot biztosítanak mindenkinek, senkit nem érhet bántódás és hátrányos megkülönböztetés a szexuális orientációja miatt.

Egy olyan országot építünk, ahol a fideszes politikusok is nyíltan felvállalhatják homoszexualitásukat, mert abban nincsen semmi szégyen

– tette hozzá a miniszterelnök-jelölt.

Nyitókép: Facebook

#Belföld#ellenzék#program#országgyűlési választás 2022#márki-zay péter

Címlapról ajánljuk